divendres, 22 de juliol del 2011

Tast de Vins Francesos Negres - St. Qgat 20.07.2011

20:30 h, Sant Cugat.

El tast està llest. Tot a punt per començar. Un tast que, per petició de tots els nostres clients, es fa per primer cop a la nostra botiga de Sant Cugat.
Tota una responsabilitat, doncs és tracta de posar la primera pedra per a molts clients, amics, que ens confien a nosaltres la responsabilitat de descobrir-los el meravellós món dels vins de França.
Tot comença, mentre decantem un parell dels vins, comentant que opinem, tots plegats, de com són valorats els vins francesos en el nostre país...
"Estan infravalorats o sobre valorats???"
En un primer moment, encara que amb dubtes, tots reconeixem que els que potser estan sobre valorats són els més coneguts, però el que realment hi ha, és desconeixensa (per part nostre)... Això apunta alt!!!

EL TAST!!
La idea era acostar-nos de la manera més realista a les principals regions de França. El tast estava compost de: un Bourgogne, dos Bordeaux (un de la "Rive Droite" i l'altre de l'esquerra del Garona), un Châteauneuf-du-Pape, un Languedoc i un Rossillon de Tautavel.
Els vins estaven ordenats de clima més fred cap a vins més càlids.

Per començar, el Nuit-Saint-Georges de JC Boisset del 2004. Un Pinot noir de la Côte de Nuits, d'una de les regions, al mostre parè, més fàcils d'entendre per a nosaltres, i amb una relació entre la qualitat i el preu mes que bona. Es trova realment madur, molt complexe però fàcil i net. Bon equilibri entre fruites fresques (figa, pruna) i una bota molt ben integrada que li aporta profunditat. En boca sedós, amb atac intens i postgust llarg malgrat ser un vi amb poca textura per el que estem acostumats a Catalunya.
Resultat, un vi diferent del que prenem sovint però bona valoració en general. Agrada!! Comencem bé!!

El segon vi, un La Fleur de Böuard 2007. Un Lalande de Pomerol triat per explicar que no cal, i no es recomanable, començar amb un Ch. Pêtrus el primer dia que tastes un Bordeaux.
Elaborat bàsicament amb Merlot, amb un toc de Cabernet Franc i pinzellades de Cabernet Sauvignon. Es troba lleugerament tancat, molt primari, expressant més fruita que evolució, però apunta bones maneres. Es sorprenent, doncs és un 2007 però ja es mostra força amable, especialment en boca, amb bon equilibri, agradable maduresa, tanins dolços i una acidesa, elevada però integrada. Fruites madures negres, toffee i cafè recent torrat. Estarà en el seu millor moment entre 2012 i 2016, però com us dic, ja es pot veure.

Per continuar el segon vi d'un gran clàssic de Saint Julien, el Croix de Beaucaillon 2006, del mític Chateau Ducru - Beaucaillon.
Elaborat a partir de un 70 % de Cabernet Sauvignon de vinyes d'entre 30 i 40 anys.
Tot d'una molt més expressiu del que ens podíem esperar, amb notes de cireres madures, maduixes i làctics. Envolvent i molt agradable, però acaba amb notes de cola (acetat etíl) que ens indica que encara necessita temps a l'ampolla. En boca es sedós i complet, omple el paladar de tanins madurs, amb un final de greix que ens fa el postgust més llarg.
Es pot gaudir, encara que el seu millor moment estarà entre 2011 i 2015.

El següent vi ja ens acosta més cap al mediterrani. Apareix la primera garnatxa de la nit. Es tracta d'un Châteauneuf-du-Pape de 2002 de Mourre du Tendre. Marcat per la garnatxa amb una bona proporció de Mourvèdre i pinzellades de Shiraz.
El color es net i brillant. En nas, increiblement fresc, amb notes mentolades i balsàmics, combinat amb maduixa del bosc intensa i un fons especiat molt atractiu. En boca es gustòs però igualment fresc, amb la melositat de la Grenache i la maduresa de la Shiraz. La relació qualitat preu del vi no deixà lloc a dubte. S'ha de tastar!!
El cinquè vi, ens acosta a una de les regions en alça a França: el Languedoc. El vi que hem escollit és un Reserve La Clape 2006 de Ch.L'Hospitalet de Gerard Bertrand. El color ja ens deixa entreveure la maduresa del raïm. Nas madur de fruites negres, balsàmics i olives negres. En boca genial, gustòs, amb tanins ben madurs i amb una acidesa que el fa rodó i llarg. Sorprenent!!

Per acabar, un vi de la mítica regió de Roussillon. Esta clar que la Garnatxa si troba bé. Madura força i s'expresa amb gran intensitat. La millor mostra, els increïbles fortificats de Banyuls.
En aquest cas, un altre vi de Gerard Bertrand. Ara toca el torn al seu vi de la regió de Tautavel, el Grand Terroir 2005. Color intens i brillant. Un vi mediterrani, amb notes de sàlvia, farigola i fruites negres ben madures, amb un final iodat molt agradable. En boca és el més càlid de tots, amb lleuger picor i bona maduresa de tanins. Realment un vi amb un preu increïble...9,95€!!!

En fi, conclusions positives, un tast divertit que ha acabat ben entrada la nit.

Per acabar, pernil ibèric, formatges afinats, arròs negre,...

Com sempre, amb la col·laboració de Schott Zwiesel

Apa!! A seguir tastant!!
Ferran


1 - http://www.jcboisset.com/
2 - http://www.lafleurdebouard.com/
3 - http://www.chateau-ducru-beaucaillou.com/site2006-va/index.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada