dimarts, 19 de juliol del 2011

Visita a Alella Vinícola (Marfil)


El vi, vist de lluny, és fred. Un vi pot ser una ampolla sense personalitat, n’hi ha milers, de totes les mides, colors i formes. De fet, avui en dia, hi ha cellers que han cregut que el fitxatge més important que podien fer era… un bon creatiu !!! ; ja sigui per que dissenyi una etiqueta ben atractiva o per que ens enlluernin amb un nom divertit o diferent…
Etiqueta Original de Marfil de 1976



A Wine Palace estem convençuts de que, en realitat, només hi ha d’haver un autèntic davanter centre, un autèntic protagonista : el raïm!!!

Es per això que aquesta setmana ens em desplaçat fins a les vinyes, per poder dedicar-li, a aquest protagonista, el temps que es mereix.

Però si no hi ha vinyes a Alella!!!

L'Autèntica vinya d'Alella, en coster!!
Us heu preguntat mai perquè milions de Japonesos venen a Catalunya a veure la Sagrada Família i en canvi milions de Catalans no hi ha anat mai????

Doncs per el mateix motiu, aquest cop, hem anat a descobrir la regió vinicola mes petita de Catalunya, molts cops oblidada i de la cual en desconeixem gran part de la seva història, Alella!!!

Ho hem fet de la mà de Xavi Garcia, director i enòleg del mític celler Alella Vinícola o més conegut com Marfil.

Durant el mes de juny la vinya és plena de vida, és un moment crucial per el raïm, doncs és petit i molt delicat. Cal tenir cura de si rep molt de sol o poc, si creix amb llibertat o es troba obstruït, si en una mateixa planta hi han nascut el numero ideal de brots,…

En Xavi ens explica que els primers anys cuidaven moltíssim la vegetació que creixia al voltant de les vinyes, però que amb els anys “ hem deixat que la vinya segueixi el seu curs, les plantes que les envolten formen part de la biodiversitat de la vinya…”.

He sentit moltes vegades la frase “però si a Alella no hi ha vinyes!!!”, cada cop que oferia algun vi de la zona… doncs com una imatge val mes que mil paraules…
Panoràmica de les vinyes amb els pobles d'Alella i El Masnou al fons.
La proximitat de les vinyes amb el mar és una de les característiques
més interessant dels seus vins, doncs l'efecte termoregulador del mar
dona una estabilitat important durant la maduració del raïm.

Un altre aspecte important a tenir en compte a la vinya es el sòl. Últimament se’n parla molt, del que aporta al vi, a les seves característiques.
Doncs tenim la sort de que en Xavi, abans d’enòleg, es geòleg. Es nota per com li brillen els ulls quan li preguntes per la mineralitat de la zona, i ens explica les característiques del sòl típic d’Alella: el Sauló. “Són sediments formats fa milers d'anys a partir de la meteorització del granit que s'ha acabat per convertir en sorra”. 
Es parla molt dels aromes minerals, i segurament, d’alguna manera, es poden transmetre en el vi, però “en realitat, el més important, és com afecta al vi en un aspecte més físic. En un sol de sauló, de molt poca retenció, l’aigua que cau per la pluja no queda retinguda i, per tant, les vinyes que es troben en aquest tipus de terreny han de lluitar i patir encara més per alimentar-se. Aquest patiment dona un raïm més concentrat, més gustòs, i això és el que intentem transmetre en el vi” ens comenta en Xavi.

En aquesta fotografia del dia 25 de desembre es pot apreciar clarament el Saulò
Alella Vinícola - Marfil
Aquesta falta de retenció es fa mes evident en les vinyes més altes, plantades en costers, que en les vinyes de menys alçada i en les valls on el percentatge d’argila, i per tant, de retenció d’aigua es menys preocupant. Es per això que en Xavi se sent orgullós de dir-nos que la majoria de les seves vinyes es troben en les parts més altes i de més pendent.

Un cop al celler, hem tastat els vins directament de les botes, un exercici molt interessant per a tots els sumillers doncs ens dona l'oportunitat de veure com es mostra el vi en estat pur, abans de ser « transformat » per la bota.

Vallmora 2008
Nomes dir-vos que desprès d'una bona estona tastant diferents botes, varem poder tastar el que estem convençuts es convertirà en el « pal de paller », no nomes del celler, sinó també de tota la DO. Es tracta d’un tàndem Garnatxa – Syrah, d’una profunditat espectacular, s’em posa la pell de gallina nomes de pensar-hi. El “problema” és que el que mana és el vi i encara haurem d’esperar uns mesos per poder tastar-lo doncs, de fet, encara no han decidit ni tan sols el seu nom. Ara toca esperar.
De totes formes, podem anar fent boca, per exemple amb el deliciós i explosiu Vallmora 2008, que prové d’un petit “jardí” de vinyes plantades en vas de menys de 0,3 ha!!

No vull despedir-me sense explicar-vos que en Xavi compta amb la col·laboració del seu germà Samuel a les vinyes i de la seva dona Maria en tasques de comunicació. Sense cap mena de dubte es tracta d'un petit celler familiar que us recomenem de visitar.

Vins del Celler a les Botigues Wine Palace:
Blanc Marfil Sec 2010 - 7.95€
"Alegre, facil, fresc. La Pansa blanca més actual".
Blanc Marfil Clàssic 2010 - 7.95€
"Fruitòs i envolvent. Recuperació de l'estil clàssic d'Alella posat al dia".
Negre Marfil Criança 2008 - 8.95€
"Sedòs i suau. Un vi molt agradable i polivalent".
Negre Vallmora 2008 - 13.69€
"Garnatxa molt expresiva, potent però amb un pas fàcil per boca".
Negre Ivori 2007 - 7.95€
"L'explosivitat de la Garnatxa suavitzada per el Cabernet i la Syrah".
Cava Marfil Brut Nature - 7.95€
"Un cava tradicional, amb una relació Qualitat - Preu exepcional".
Escumòs Blanc Brut Nature 2008 - 14.95€
"Microvinificació de Pansa blanca i Chardonnay. Complexe i equilibrat".
Escumòs Blanc de Negres Brut 2008 - 14.95€
"Microvinificació de Garnatxa negre. Cremòs i especiat. Genial!!".


OPINIÓ
by Ferran Casellas






"A Alella sóm 10 vegades més petits que els petits i 100 vegades més petits que els grans" Xavier Garcia.

Us deixo per acabar aquest video dels amics de Vintaix!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada