El passat 25 de
gener varem visitar amb l’equip de sumillers de Wine Palace, a un dels
personatges que esta marcant un estil completament propi al Priorat i al
Montsant, Alfredo Arribas.
Frank Ruiz a l'esquerra (Wine Palace) amb Alfredo Arribas |
EL CONCEPTE
2 Cellers, 2
Conceptes. Per un costat, Celler Alfredo Arribas, a Falset, amb l’idea i
convenciment d’elaborar vins que respectin les varietats autòctones, treballant
vinya per vinya, parcel·la per parcel·la, tot per separat, buscant identitats i
peculiaritats, el que ell anomena TROSSOS. D’aquest concepte neixen el TROSSOS
SANTS (garnatxa blanca i garnatxa gris), el TROSSOS VELLS (Carinyena), el TROS
BLANC (Garnatxa blanca) i el TROS NEGRE (garnatxa negra). Al mateix temps, de
tot el ventall que ens ofereix el Montsant, apareixen les Ediciones
I·Limitadas, on es conceben vins amb personalitat pròpia, tot combinant alguns
d’aquests Trossos o d’altres parcel·les de varietats menys habituals. Trobem NÚVOL
(Garnatxa blanca i Macabeu), FAUNUS (Ull de Llebre, Syrah, Merlot i Garnatxa) i
FLORS (Garnatxa i Carinyena).
Per l’altre
costat un concepte ben diferent, el del Celler Clos del Portal, entre LLoar i
Bellmunt, en finca pròpia de més de 20 ha. En aquest cas, s’elaboren diferents Vins
de Finca, tenint en compte els diferents graus de maduresa del raïm rastrejant
d’aquesta manera totes les possibilitats que els sóls i clima austers de la
zona poden aportar. Trobem GOTES (garnatxa i carinyena), NEGRE DE NEGRES (garnatxa,
carinyena, cabernet i syrah), SOMNI ((garnatxa, carinyena i syrah) i TROS DE
CLOS (carinyena).
LA VISITA
Varem començar
trepitjant a fons desde el primer minut, doncs només arrivar (Celler Alfredo
Arribas) varem començar a tastar botes i tines de microvinificacions
monovarietals.
Escalfant motors,
amb una tina de Garnatxa blanca del Trossos blanc 2011, amb molta fruita blanca
i flors, amb un punt de clementina. Molt de greix i una acidesa molt viva però increïblement
integrada desprès de 12 mesos en bota!!!.
Per continuar, la
base d’un dels nous vins que podreu trobar molt properament a les botigues, el
Faunus, en aquest cas el 2012, amb un color que captivava, violaci, elèctric,
amb notes de fruites negres i gran maduresa, com de pruna madura. Tanins
intensos (és un 2012), però que deixen entreveure la gran personalitat d’aquest
futur vi.
Varem continuar
amb Faunus 2011, ja enllestit i reposant ara en tina, on precipitaran les partícules
sòlides més grans de manera natural, doncs ells opten per no clarificar ni
filtrar els vins. Un anyet desprès, el vi ja es troba més tranquil i reposat,
amb un nas més equilibrat i complexe. Promet molt.
Ara que ja havíem
escalfat motors, comencen a sortir algunes peces de més envergadura, com un
dels lots de Carinyena del Trossos vells, en aquest cas 2012. Es tracta d’una
parcel·la que es verema tard, buscant molta profunditat pero es manté amb una
acidesa molt viva.
Somni, Negre de negres |
Desprès de més d’una
hora tastant vins, entenem que, el projecte al Montsant consisteix en un petit “taller
d’experimentació” on elaboren vins peculiars i amb molta personalitat amb un únic
fil conductor, es busca la màxima expressió de cada varietat. Per
aconseguir-ho, vinifiquen parcel·les per separat mirant d’aconseguir extreure
les peculiaritats més interessants d’aquella varietat en aquella parcel·la.
Un cop al Clos
del Portal, al ben mig de l’anomenada “Milla d’Or del Priorat”, ens introduïm
en una altre filosofia de celler. En aquest cas, les diferencies entre
cadascuna de les linies de treball va més relacionada amb elaborar vins depenent
del grau de maduresa del raïm.
Així, amb una
primera passada per les vinyes, generalment durant la primera setmana de
setembre, s’obté un raïm sà i madur, però més fresc amb el qual s’elaboren els
Gotes del Priorat, vins francs i fàcils, amb molt color, aromàtics i molt
frescos.
En la segona
passada, s’obté un raïm més madur, que donarà lloc a un vi més imponent en
boca, amb notes de fruites negres madures, figa i pruna, molt rodó, que ompla
la boca com el Negre de Negres.
Per últim, amb la
darrera passada, amb un raïm d’extrema maduresa, s’obté el Somni. Un vi grandiós
per la seva maduresa, melositat, profunditat i…frescor!! Aquest vi et deixa sedat,
quasi diria anestesiat,… És un autèntic vi de “meditazione”, com deia un vell
amic meu.
Abans de marxar, però,
varem tornar a veure la llum amb el Tros del Clos, un monovarietal de Carinyena
de vinyes centenàries (1911) amb una acidesa vibrant, quasi elèctrica, que ens
va fer sortir del estat de relax on ens havia transportat el Somni.
En fi, un “viatge”
ple de sensacions i emocions sense necessitat de moure’t de
casa!!!
Salut i Bon
Viatge
Ferran Casellas
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada