diumenge, 10 de febrer del 2013

Art Cervesers - Els Pioners Catalans

La cultura cervesera a Catalunya és molt escassa, per no dir nula. Fa, potser, uns 20 anys, va començar a arrivar al nostre país una tendència que estava creixent amb força a la resta d'Europa i als EEUU: la Microcerveseria.

El concepte necesita poques explicacions, doncs es tracta d'elaborar cervesa a petita escala, tenint molta cura de les peculiaritats de cada ingredient, mirant d'aconseguir cerveses amb gran personalitat. En una microcerveseria es poden elaborar 1000 litres de cervesa (es un exemple, doncs no hi ha legislació que ho reguli) mentre que en una cerveseria industrial, cuan si posen, elaboren centenars de milers, o milions de litres. De fet, tots els que un cop o altre hem anat a l'aeroport del Prat hem passat i vist els inmensos tancs d'elaboració de Damm.
En cap cas m'agradaria que s'interpretés com quelcom negatiu, el fet d'elaborar cervesa Industrial. En realitat és molt important de reconèixer tota la tasca divulgativa/formativa que ha realitzat al nostre pais aquesta important marca cervesera. Qui més i qui menys, gràcies a ells, ha sentit algún cop les paraules Weissbier, Bock o Doble malta. També amb la cervesa Inedit han realitzat una gran tasca perque la gent entengui que no totes les cerveses han de costar 1€ o menys i que la cervesa pot deixar de ser un simple "Refresc d'ordi".

Al voltant del 2003, mentre treballava com sumiller a Can Juvany (Calldetenes, Osona), vaig conèixer un grup d'amics que portava ja alguns anys entusiasmats amb la microcerveseria: Cerveart.
Bàsicament es dedicaven a la formació i duvulgació, fins al punt d'escriure un llibre sobre com elaborar cervesa artesana a casa, el millor que he llegit a Catalunya.
L'any 2006 s'animan a posar en marxa un nou projecte, que varen anomenar Art Cervesers.
Inicialment varen començar reinterpretant estils tradicionals de cervesa pero mica en mica es van animant amb estils més peculiars.

ORUS        
Estil: Marzen
Fermentació: Baixa (Lager)
Origen: Canovelles (Vallès Occidental)
“Rossa amb cos però molt refrescant”
Malgrat no es tracta d’una cervesa del tradicional estil Pilsner, aquesta Märzen es caracteritza per el seu color daurat intens, amb notes lleugeres a mel i herbacis, i una amargor marcada però ben integrada. És un perfecte aperitiu. 


FLAMA      
Estil: I.P.A (Indian Pale Ale)
Fermentació: Alta (Ale)
Origen: Canovelles (Vallès Occidental)
“Una I.P.A adaptada als nostres temps”
Cervesa aromàtica, afruitada i floral, molt marcada en nas per el llúpol, de cos mig, amb lleugeres notes torrades i amb l’amarg característic d’aquest estil tant peculiar.
Les IPA apareixen a mitjans de 1790 a Anglaterra. De fet es tracta de una Pale Ale Britànica amb mes llúpol i major graduació alcohòlica per que pogués resistir el llarg viatge que suposava entre Anglaterra i les colònies angleses a les Indies per satisfer les tropes.
* el llúpol actua en la cervesa com aromatitzant, per aportar amargor i com antioxidant 


FOSCA      
Estil: Stout de civada (avena)
Fermentació: Alta (Ale)
Origen: Canovelles (Vallès Occidental)
“Una Stout per meditar i gaudir-ne sense presses”

Densa i melosa amb una textura molt agradable i gens feixuga. En nas recorda a cacau, fruits secs torrats i un agradable toc a cafè recent molt.
Per gaudir-la millor servir-la entre 8 i 10ºC.



COURE      
Estil: Ale - Ale d'Hivern (avena)
Fermentació: Alta (Ale)
Origen: Canovelles (Vallès Occidental)
“Cervesa especiada amb nou moscada molt especial”

En aquesta recepta, Art Cervesers, recuperen un ingredient molt peculiar, la Myrica gale. La fulla d'aquest arbust s'utilitzava fa centenars d'anys en l'elaboració de la cervesa en els llocs on no es podien permetre el llúpol. Li atorga personalitat.
Per gaudir-la millor servir-la entre 8 i 10ºC.

Salut i birra!


Ferran




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada