Conca de Barberà és una regió desconeguda per molts dels catalans, malgrat ens els darrers anys, la feina feta per families com la Foraster, està situant els seus vins en orbites més altes. I tot aixó, amb una filosofia ben clara, elaborant vins molt personals, amb una gran dosi de tipicitat i "terroir". El principal motiu per la desconeixença generalitzada d'aquesta zona és, provablement, el petit nombre de cellers que elaboren (o més ben dit elaboràven) vins de qualitat. Durant molts anys, gran part de la producció de la zona acava destinada a raïm per la d.o.Cava o per elaborar vins de taula en altres regions.
Els principals arguments per convertir aquestes terres en una de les regions vinícoles punteres són el clima, el sól i les varietats autoctones.
La d.o. es troba situada a cavall entre el Priorat i el Penedès, i provablement, crèixer a l'ombra d'aquestes dues grans regions vinicoles tampoc ha ajudat. El clima és força regular, amb estius molt calurosos i nits lleugerament més fresques que asseguren la optima maduració del raïm. Els rius i afluents que atravessen la zona aporten inercia termica i han configurat una orografia molt especial doncs els vents són dirigits per les valls entre les carenes. Els sóls són rics en minerals doncs estan compostos de restes fluvials i pissarres amb textures calcari-argiloses, però al mateix temps, són pobres en retenció d'aigua, motiu per el qual la vinya ha de realitzar un sobreesforç per creixer, obtenint d'aquesta manera, raïms de gran concentració.
L'altre variable, va molt lligada al celler que avui visitem, doncs són el principal elaborador de la varietat Trepat, autòctona de la zona i que dona vins amb un perfil ben peculiar.
La Trepat dona vins lleugers i molt frescos, amb poca capa de color, i podriem dir que és la nostra "Pinot noir". Són vins especials, molt peculiars, pero el Trepat de Josep Foraster, combina elegancia i frescura amb sofisticació i el fa un vi genial per sorprendre als amics.
L'altre variable, va molt lligada al celler que avui visitem, doncs són el principal elaborador de la varietat Trepat, autòctona de la zona i que dona vins amb un perfil ben peculiar.
La Trepat dona vins lleugers i molt frescos, amb poca capa de color, i podriem dir que és la nostra "Pinot noir". Són vins especials, molt peculiars, pero el Trepat de Josep Foraster, combina elegancia i frescura amb sofisticació i el fa un vi genial per sorprendre als amics.
JOSEP FORASTER BLANC DEL COSTER - 2011
Elaborat amb raïms de vinyes velles de Macabeu i vinyes joves de Garnatxa Blanca. Maceració en fred amb les seves pells durant deu hores i lleuger treball amb les mares.
Varietats: 90%Macabeu i 10 % Garnatxa Blanca.
Nota de tast:
A la vista -De color groc pàl·lid amb reflexos daurats.
Al nas -Aromes molt nets, amb bona intensitat, records a fruites blanques com la pera o l’albercoc, arrodonit per records a flors blanques i fons mineral.
A la boca -Entrada agradable, lleugera i fresca, untuós en el seu pas per boca i força expressiu.
Post gust - Agradable i refrescant, amb una lleugera nota salina.
JOSEP FORASTER SELECCIÓ - 2011
Veremat en caixes de 20 kg, s’elabora amb maceració pel·licular de 20 hores i posterior transvasament sense passar per la premsa. Combina un 50% del most fermentat en bóta nova de roure francès i un 50% en tanc d’acer inoxidable a una temperatura de 16 ºC. La part fermentada en bóta té una criança de 6 mesos. Finalment fem un cupatge de les dues parts.
Varietats: 50% Garnacha Blanca, 40% Macabeu i 10% Chardonnay.
Nota de tast:
A la vista -De color groc palla amb certs tocs daurats.
Al nas -Aromes a fruites tropicals i fruites blanques, amb un fons que recorda lleugerament a fruits secs i fumat.
A la boca -Entrada molt amable, lleugera, amb bona acidesa, ampli i viu.
Post gust -Llarg, però amb una persistència molt agradable.
JOSEP FORASTER JOVE - 2011
Varietats: 90% Ull de Llebre, 10% Cabernet Sauvignon.
Nota de tast:
A la vista -Color vermell cirera, amb tons violacis que ens denoten la seva joventut.
Al nas - Fruits vermells, flors violàcies i llaminadures son els aromes que ens predominen.
A la boca -Fresc, agradable i lleuger, un xic secant al final.
Post gust - Persistent al principi, divertit i fresc.
JOSEP FORASTER CRIANÇA - 2009
Veremat en el moment de maduració fenòlica òptima. Maceració prefermentativa de 4 dies i posterior fermentació a 24 ºC amb una maceració de 21 dies amb remuntats oberts i "delastage". Criança en bótes de roure francès durant 12 mesos. Embotellat i repòs en ampolla d’un mínim de 12 mesos.
Varietats: 40% Cabernet Sauvignon, 25% Ull de Llebre, 25% Syrah i 10% Trepat.
Nota de tast:
A la vista -Color vermell cirera madura quasi granatós, amb lleugers tocs violacis.
Al nas -Aromes a fruits del bosc, vermells i negres, notes balsàmiques i especiades, com a pebre i anís. Lleuger fons de xocolata i llaurer.
A la boca -Entrada molt amable, carnós i amb el taní ben integrat
Post gust - Mig però bastant persistent i agradable, record molt mediterrani.
JOSEP FORASTER TREPAT - 2010
Reducció al 50% de la producció habitual de la vinya. Verema tardana a finals d’octubre. Maceració en fred durant 10 dies. Fermentació a 20ºC amb una maceració de 22 dies amb remuntats oberts. Fermentació malolàctica en barrica i criança de 5 mesos en roure francès (nou i d’un vi).
Varietats: Trepat
Nota de tast:
A la vista - Color robí molt fluix, marca molt la seva varietat, ribets violacis molt lleugers.
Al nas -Intens aromes a fruites vermelles, maduixes, cireres i gerds, cítrics i pebre blanc, aquest últim molt marcat. Lleugeres notes de clau i fusta.
A la boca -Suau, càlid i lleuger, amb una acidesa molt fresca i agradable
Post gust -Bastant llarg i agradable.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada