Al bell mig de
l’illa de Mallorca, molt a prop d’Inca, i entre multituds de petites finques de
garrofers, ametllers, oliveres i vinyes, es troba aquest “nou” celler de
magnífic disseny arquitectònic que lluny de ser majestuós, dona una imatge de
terrer i naturalitat que el fa fondre en mig d’un petit mar de vinyes.
L’historia del
celler es recent, tot just la primera verema va ser el 2007, però aquesta
família porta anys en el sector, en aquest cas dels licors, doncs són també els
propietaris dels Licors Tunel, uns autèntics alquimistes i precursors de
mantenir tradicions ancestrals com la recepta del Palo, un aperitiu habitual a
l’illa ideal per prendre amb sifó o com vàrem descobrir, per fer
Palo&tonics.
Treballen unes
50ha de vinya pròpia, la majoria jove, però gracies a un treball exhaustiu i a
una viticultura de precisió, obtenen raïms de la mes alta qualitat i
pràcticament sense tractaments a la vinya.
Els vins es
caracteritzen per desenvolupar al màxim els trets diferencials de les varietats
autòctones. De fet, tant important és aquest fet per la família, que han estat
un dels cellers impulsors i capdavanters en la recuperació de varietats
autòctones com la Giró Ros, Gorgollassa o l’Escurçar. En general els vins
blancs es basen en la Prensal blanc, una varietat interessant pel seu equilibri
aromàtic, amb records de fruita blanca, cítrics i fonoll fresc. Solen
acompanyar-la de Chardonnay i Sauvignon blanc i d’aquest cupatge neix un
dels vins més sorprenents del celler: el Tianna Bocchoris blanc.
Les varietats
negres tradicionals, la Mantonegro i la Callet, són varietats amb poca
coloració però amb una grandíssima personalitat aromàtica. A Tianna Negre,
mitjançant les tècniques més adequades per a aquestes varietats com el
Delestage, obtenen vins amb un color lleugerament més “pujat” de l’habitual i
al mateix temps preserven perfectament els delicats aromes dels que us parlava.
També cal fer un petit incís per comentar un vi
concret, el VeloRosé, un rosat pàl·lid, de color salmó suau i delicat, molt fragant i expressiu en
nas i que ens ha sorprès a tots. Un autèntic bombó.
Vinyes joves en plena fase de creixement |
Sól d'argila i pedre calcària |
Sala de botes, generalment de roure francès |
Tines de diferents dimensions per la vinificació de finques per separat |
Ferran Casellas
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada