dimarts, 23 de juny de 2015

Celler Tianna Negre: al cor de DO BinissalemAl bell mig de l’illa de Mallorca, molt a prop d’Inca, i entre multituds de petites finques de garrofers, ametllers, oliveres i vinyes, es troba aquest “nou” celler de magnífic disseny arquitectònic que lluny de ser majestuós, dona una imatge de terrer i naturalitat que el fa fondre en mig d’un petit mar de vinyes.
L’historia del celler es recent, tot just la primera verema va ser el 2007, però aquesta família porta anys en el sector, en aquest cas dels licors, doncs són també els propietaris dels Licors Tunel, uns autèntics alquimistes i precursors de mantenir tradicions ancestrals com la recepta del Palo, un aperitiu habitual a l’illa ideal per prendre amb sifó o com vàrem descobrir, per fer Palo&tonics.

Treballen unes 50ha de vinya pròpia, la majoria jove, però gracies a un treball exhaustiu i a una viticultura de precisió, obtenen raïms de la mes alta qualitat i pràcticament sense tractaments a la vinya.
Els vins es caracteritzen per desenvolupar al màxim els trets diferencials de les varietats autòctones. De fet, tant important és aquest fet per la família, que han estat un dels cellers impulsors i capdavanters en la recuperació de varietats autòctones com la Giró Ros, Gorgollassa o l’Escurçar. En general els vins blancs es basen en la Prensal blanc, una varietat interessant pel seu equilibri aromàtic, amb records de fruita blanca, cítrics i fonoll  fresc. Solen  acompanyar-la de Chardonnay i Sauvignon blanc i d’aquest cupatge neix un dels vins més sorprenents del celler: el Tianna Bocchoris blanc.

Les varietats negres tradicionals, la Mantonegro i la Callet, són varietats amb poca coloració però amb una grandíssima personalitat aromàtica. A Tianna Negre, mitjançant les tècniques més adequades per a aquestes varietats com el Delestage, obtenen vins amb un color lleugerament més “pujat” de l’habitual i al mateix temps preserven perfectament els delicats aromes dels que us parlava.

També cal  fer un petit incís per comentar un vi concret, el VeloRosé, un  rosat pàl·lid, de color salmó suau i delicat, molt fragant i expressiu en nas i que ens ha sorprès a tots. Un autèntic bombó.


Vinyes joves en plena fase de creixement
 
Sól d'argila i pedre calcària

Sala de botes, generalment de roure francès

Tines de diferents dimensions per la vinificació de finques per separat


Ferran Casellas

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada