dimarts, 28 de maig del 2013

Cava Bertha

El Cava, donat el volum de producció d’alguns dels cellers més coneguts, sembla que ha perdut la seva imatge de producte artesà però, evidentment, com en tots els productes, hi ha petits productors i grans productors. Segurament es podria discutir si pel fet de tenir una producció petita ja podem considerar-lo artesà i a l’inrevés, però la veritat es que és més fàcil mantenir un proces d’elaboració artesà quan s’elabora a petita escala que no en produccions molt més voluminoses; i aquest és el cas de Cavas Bertha, amb Josep Torres i Sibill, Pep pels coneguts.
Cavas Bertha elabora escumosos de qualitat desde ..... i malgrat mantenir metodes d’elaboració tradicionals, ha aportat un estil molt personal a tots els seus vins. De fet el ventall de productes que elaboren es tan variat que podem trobar desde un “classic” Brut Nature Gran Reserva fins a un cava elaborat amb vi fermentat i criat en bóta passant per un rosat completament diferent.
En Josep no posseeix vinya pròpia, i molts cops sembla que sigui “pecat” ser elaborador de cava i no posseir vinyes, i no es així. És molt lloable que els productors que sí en tenen mirin de mostrar-nos les virtuts de tenir-ne, però jo vull trencar una llança a favor dels productors que, com en Josep, compra el que es coneix com vi base per desprès, de manera artesanal, elaborar escumosos excepcionals. De fet, un dels avantatges de comprar cada any el vi base es que no depens de com sigui la verema. Evidentment els vins base, d’una manera o altre, reflexen les característiques de l’any, però en aquest cas, a Cavas Bertha poden dedicar totes les seves forces i treball a convertir el vi base en escumós.
Tots els escumosos que prepara aquest mestre artesà es caracteritzen per mantenir molt vius els aromes primaris del vi, ben enllaçats amb els aromes que es produeixen durant la segona fermentació i la posterior criança. Són escumosos frescos, amb molta fruita i el carbònic molt ben integrat. Hi ha productes tant sorprenents com el Bertha Lounge, un cava lleuger i molt fàcil de veure, tant divertit com la seva imatge, doncs es presenta en ampolla de color blau elèctric i pràcticament sense etiqueta. Un altre producte diferent i molt gastronòmic és el Max, elaborat amb vins complexes i de textura greixosa, doncs han estat fermentats i criats en bóta de roure i hi podem trobar aromes de poma al forn, làctics i fruits secs torrats. El Bertha Brut Nature Reserva i el Brut Nature Gran Reserva són un claríssim exemple de caves tradicionals posats al dia, delicats i elegants, perfecte per qualsevol hora del dia, i el Bertha Rosat, un tant peculiar, per les seves notes iodades i salines amb fons de maduixeta de bosc i cirera, que serà l’acompanyant perfecte per conserves de peix, anxoves i sushi.
Molt recomanable visitar el seu petit celler on us rebran amb un gran somriure. No ho dubteu.
Fins el proper glop!
Ferran Casellas

1 comentari:

  1. Els components de Cavas Bertha fan uns escumosos excelents.
    Moltes felicitats

    ResponElimina