dimecres, 15 de gener de 2014

Cervesa Moska - Girona


Birrart es converteix en la primera microcervesera de la província de Girona el juliol del 2007, constituïda a Sarrià de Terri  pels seus dos socis , Josep Borrell i Sílvia Ivars.


Veient que les microcerveseries eren un negoci pràcticament inexistent al nostre país, van decidir muntar-ne una a l’estil de les microcerveceries artesanes locals que funcionen a molts països d’Europa. A Birrart S.L. ens dediquen a elaborar, distribuir i vendre cervesa artesana. A la seva producció hi podeu trobar cerveses artesanes de baixa i alta fermentació, totes sense filtrar ni pasteuritzar.

Tenen cerveses rosses, torrades i negres, a més de cerveses de temporada o produccions especials. Sempre cerquen noves formules per oferir la millor cervesa.La cervesa que elaboren a Birrart la fan amb la millor selecció de productes naturals.

La seva filosofia és la proximitat per poder transmetre els seus valors i la seva manera de fer les coses.Actualment és un referent per els cervesers de la província i col·labora també amb altres elaboradors, així com amb una formatgeria a Tarradellas (Mas d’Alba) on es produeix un formatge de cabra, de llet crua, de crosta rentada amb cervesa moska.Link del vídeo del treball a les instal·lacions:
Procés d’elaboració de les cerveses Moska.Aquests son els pasos del procès d’elaboració de les seves cerveses, desde la selecció de les maltes fins a la maduració, on ja ens podrem veure la cervesa.1) Mescla i molturació:

El primer pas és la preparació de les maltes necessàries per fer la cervesa. Preparen els diferents tipus de malta segons la recepta que van a elaborar, després les moldran al moli.2) Maceració:

L’operació de macerar es porta a terme a la màquina cervesera i consisteix en barrejar aigua calenta i la malta formant una mestura, aquesta passa per diferents etapes a varies temperatures (entre 50º i 70ºC) depenent del tipus de cervesa, a fi d’aconseguir la conversió dels midons de la malta en sucres.3) Filtratge:

Un cop acabat el procés de maceració es separa el most ric en sucre del gra. El procés consisteix en colar el most a traves del mateix bagàs de la malta, que fa de filtre, i afegir-hi aigua a 80ºC. Després ruixant el llit del gra acaben d’extreure tots els sucres que encara queden en les restes del grà o bagàs.4) Ebullició:

A continuació tot el most obtingut es bull durant almenys una hora i mitja, afegint-li els llúpols necessaris per donar l’amargor i l’aroma necessaris, segons la recepta o tipus de cervesa que volguem fer. Aquest procediment es porta a terme també a la caldera de la màquina cervesera.Aquest procés es important pels següents motius:

  • Destrueix les possibles bactèries contaminants presents en el most, assegurant així la seva esterilitat.
  • Aromatitzar, donar sabor i amargor a la cervesa mitjançant la adició del llúpol.
  • Millorar la clarificació de la cervesa per l’efecte combinat del calor i els tanins del llúpol que precipiten proteines.
  • Eliminar l’activitat de les diastases en cas que no s’hagin destruït en el macerat.5) Refredament del most i filtratge del llúpol:

Un cop acabat el procés d’ebullició i un cop el most a reposat uns 15 minuts es passa tot a la cuba-filtre de la màquina cervesera.

Seguidament, amb molt de compta, ja poden extreure el most de la cuba, filtrant el llúpol, quedant un most net i clar.

Un cop tenim el most net i clar passen a refredar-ho ràpidament per evitar possibles contaminacions, el most ja fred va directament al fermentador.6) Fermentació:

Un cop el most és al fermentador i a la temperatura adequada, (de 12 a 22ºC, depenent del tipus de cervesa) procedeixen a inocular-hi el ferment, aquest microorganisme porta a terme el procés de fermentació, que transforma la maltosa del most en alcohol, i deprés en CO2 .7) Envasat:

En el moment en que els ferments deixen de produir alcohol i comencen a produir CO2 procedeixen a l´envasat de la cervesa, el filtratge dels llevats es fa per decantació provocada per un refredament a 1ºC de la cervesa abans d´envasar.8) Maduració:

Un cop la cervesa està envasada procedeixen a enmagatzemar-la per que maduri correctament a la cambra de fred i a la temperatura correcta segons el tipus de cervesa. Les resta de llevats que queden a la cervesa son els que continuen fermentant creant el gas de la cervesa de forma natural dintre del seu propi envàs. Aquest procés pot durar de tres a cinc setmanes, estan després la cervesa ja llesta per ser consumida.

Les cerveses Moska.Moska Rossa

Estil: Cervesa de baixa fermentació (Lager)

Malts: Malts d’ordi Pilsner i Caramelmalt.

Llúpols: Galena i Saaz.

Llevats: Lager.

Fermentació:  10 dies a 11 ºC .

Maduració: Condicionada en ampolla a 5 ºC  durant dos mesos.

Temperatura de consum: 6-10-ºC

Alcohol:  4,4 % V/V

Consum òptim:  de 2 a 10 mesos després de la data d’elaboració.

Consum preferent: abans de 15 mesos.  Nota de tast:

Cervesa de color ambarí clar amb reflexes ataronjats. Capa de color uniforme, lleugerament tèrbol degut a la presència dels llevats. Escuma persistent i suau amb bombolla fina i continuada. En nas és aromàtica i fresca fent reminiscència la frescor del llúpol. Aroma lleugerament balsàmic i herbaci. Entrada en boca ràpid amb un carbònic controlat. Recorregut franc i fàcil, mantinguent  en tot moment la sensació de frescor i netedat. Percepcions finals amargues llupolitzades i accentuant la seva sequedat. Cervesa ideal per formatge de cabra i aperitius.Moska Torrada

Estil: Cervesa d’alta fermentació (Ale)

Malts: Malts d’ordi Pale Ale, Caramelmalt i Xocolata. Flocs de civada.

Llúpols: Centenial i Cascade.

Fermentació: 4 dies a 21 ºC

Maduració: Condicionada en ampolla a 18 ºC durant tres setmanes.

Temperatura de consum: 8-12ºC

Alcohol: 5 % V/V Consum òptim: de 2 a 12 mesos després de la data d’elaboració.

Consum preferent: 15 mesosNota de tast:

Color caoba fosc amb pocs reflexes ambarins. Transparència baixa degut a la seva densitat i tonalitats visuals. Escuma ataronjada i persistent, densa i suau alhora. Entrada en boca agradable. Bombolla petita i sedosa. Recorregut en boca ràpid sense perdre el cos corpulent. Retronasal de fruits secs amb petits aromes d’avellanes torrades. Final tranquil sense absència exagerada de carbònic. Cervesa ideal per acompanyar carns blanques amb acompanyaments suaus, beixamels,..Moska Negra

Estil: Cervesa d’alta fermentació (Ale)

Maltes: Maltes d’ordi Pale Ale, Munic i Negra. Flocs de civada.

Llúpols: Centenial i Cascade.

Llevats: Ale.

Altres: Mel de romaní.

Fermentació: 4 dies a 21 º C.

Maduració: Condicionada en ampolla a 18 º C durant tres setmanes.

Temperatura de consum: 10-14 – º C

Alcohol: 4,5% V / V

Consum òptim: de 2 a 12 mesos després de la data d’elaboració.

Consum preferent: 15 mesosNota de tast:

Color wenge fosc i brillant. Opaca causa de la seva intensitat. Transparència baixa amb reflexos marrons. Escuma color toffee persistent i lleugerament picant. Densitat baixa amb sensació “petillants”. Entrada en boca humil. Bombolla petita i amb gran quantitat. Recorregut en boca ràpid i refrescant. Retronasal amb força de regalèssia i amb petits aromes torrats de tocs fumats. Final semi secant sense agressivitat de carbònic, encara persisteix en tot el seu recorregut. Cervesa ideal per acompanyar carns vermelles amb acompanyaments de fruits secs. Clàssiques barbacoes al carbó de llenya.Moska Poma

Estil: Cervesa d’alta fermentació (Ale)

Malts: Malts d’ordi Pale Ale, Caramelmalt i Xocolata. Malt de blat.

Llúpols: Centenial i Fuggles.

Llevats: Ale.

Altres: Pela de taronja i poma golden.

Fermentació: 5 dies a 21 ºC i 5 dies a 17 ºC amb poma macerant.

Maduració: Acondicionament en ampolla tres setmanes a 18 ºC.

Temperatura de consum: 8-14 ºCAlcohol:  5 % V/V

Consum òptim:  de 2 a 10 mesos després de la data d’elaboració

Consum preferent: 12 mesosNota de tast:

Color ocre groguenc. Tèrbol, degut a les fermentacions naturals. Reflexes marronosos clars. Escuma color clar, ràpida i seca. Aromes d’escuma afruitades i màliques. Entrada en boca curta i justa. Alta quantitat de bombolla però de tamany minúscul que li aporta frescositat en tot el seu recorregut. Secant amb records a fruita al forn. Retronasal acidificada, poc afruitada, tot i que surten, evidentment, records de poma. Final curt i sensiblement sedós. Marida molt be amb pollastre al forn, carns blanques i formatge de Teta Gallega.Moska Garnatxa

Estil: Cervesa d’alta fermentació (Ale).

Llúpols: Centenial i Fuggles.

Llevats: Ale.

Altres: Garnatxes velles de coster del Priorat.

Fermentació: 5 dies a 21 ºC i 5 dies a 17 ºC

Maduració: Acondicionament en ampolla tres setmanes a 18 ºC.

Temperatura de consum: 8-12 ºCAlcohol:  5 % V/V

Consum òptim:  12 mesos després de l’embotellat.

Consum preferent: 24 mesos

Característiques : 2 mesos d’envelliment en barrica de roure. segona fermentació en ampolla perpetuada per most de garnatxes velles de coster del Priorat.Nota de tast :

Complexa evolució organolèptica al llarg de la guarda. Color caoba fosc amb lleugers reflexes ambarins. Terbolesa lleugerament opaca amb escuma ataronjada, densa i persistent. Les aromes de most es combinen amb fruits secs i mel. Els tanins del roure francès deixen sensacions envellutades en boca i un volum perllongat. Cos ampli. Pas de boca llarg i retrogust afruitat, de fruites vermelles i melmelades. Perfecte per un confit d’ànec, uns peus de porc a la brasa o un formatge de Roquefort.

Moska Hivern (Temporada)

Estil: Cervesa d’alta fermentació (Ale)

Maltes: Pale ale,Munich, Crystal, Xocolata; Roasted Barley, Flocs: de civada, ordi, blat i sègol

Llúpols: Columbus i Pacific Gem

Llevats: Ale.

Fermentació: 4 dies a 21 º C.

Maduració: Condicionada en ampolla a 18 º C durant tres setmanes.

Temperatura de consum: 10-14 – º C

Alcohol: 4,5% V / V

Consum òptim: de 2 a 18 mesos després de la data d’elaboració.

Consum preferent: 18 mesos Nota de tast :  Cervesa de color marró fosc amb algun reflexa ataronjat. Transparència baixa degut a la seva densitat i tonalitats visuals. Escuma marronosa, persistent, abundant i densa . Entrada en boca agradable. Bona apreciació de la amargor sense carregar però. Recorregut en boca ràpid sense perdre el cos corpulent. Retronasal de fruits de bosc, mores, gerds.. Cervesa ideal per acompanyar carns vermelles, embotits i guisats…Moska Estiu (Temporada)

Estil: Cervesa de baixa fermentació (Lager)

Malts: Malts d’ordi Pils

Llúpols: Galena i Celeia.

Llevats: Lager.

Altres: Coliandre, Ginebró i pebres variats.

Maduració: 90 dies en cambra..

Temperatura de consum: 6-10 ºCAlcohol:  5.2 % V/V

Consum òptim:  de 2 a 10 mesos després de la data d’elaboració

Consum preferent: 12 mesosNota de tast :  

Cervesa de color daurat pàl·lid, lleugerament tèrbola. Escuma clara, abundant i persistent. Al nas presenta notes de maltosa i espècies, acompanyades de un caràcter floral i fresc. En boca entrada agradable i refrescant. Amargor molt ben integrada, lleugerament àcida i un punt cítrica. Final net, llarg i especiat. Cervesa ideal per amanides, encurtits, carn de au o formatges de pasta dura.Opinió d’en Geri.Enguany, Catalunya s’ha revolucionat en la elaboració de cervesa artesanal. Ja son quasi 100 les microcerveseries artesanals que contem al nostre territori. Les cerveses artesanals, no son fetes per aquells que apaguen la seva set  amb cervesa, si no per aquells amants de la cervesa que aprecien les característiques d’aquesta. Així com la no pasteurització que fa que puguin evolucionar amb repòs en ampolla, la doble fermentació en ampolla que crea el gas carbònic natural a mes d’un color tèrbol preciós, o el final organolèptic d’aquestes cerveses, que sempre es mes agradable i menys sec, al portar moltes d’elles, residuals de sucre o aromatitzants naturals.Josep Borrell amb Moska, ha sapigut entendre la demanda d’aquest tipus de cervesa a Catalunya. La seva dedicació al treball, la proximitat al consumidor, el control de tots els passos des de la matèria prima al embotellat, la qualitat, la singularitat, el ventall de productes, les innumerables participacions en fires gastronòmiques, tastos de cervesa, i les col·laboracions amb altres elaboradors, han fet que sigui un dels referents de la cerveseria Catalana.

Espero que ens segueixi sorprenent i creixent tant com ho ha fet fins ara.


Gerard Marín
Wine Palace Girona


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada