divendres, 3 de gener del 2014

Abadal: Impulsors de la DO Pla de Bages

És possible que una de les comarques amb millors condicions per a l’elaboració de vins de qualitat de Catalunya sigui el Bages, on hi ha, de fet, la DO Pla de Bages. Actualment, la zona disposa de només 450 hectàrees de vinya, malgrat que a final del segle xix, just abans de la propagació de la plaga de la fil·loxera, era una de les regions amb més vinyes i major producció de vi de qualitat del país. De fet, aquesta gran producció s’havia convertit en un bon nivell de vida de les persones que treballaven en el sector. Però al principi del segle xx, quan la fil·loxera va arribar a Catalunya i gairebé totes les vinyes van quedar destruïdes, la regió va optar per invertir riqueses en el nou sector tèxtil, que després esdevindria un dels més importants del país.
Llavors, un dels pocs cellers que va continuar amb el cultiu de la vinya i l’elaboració de vins va ser la Masia Roqueta, a Horta d’Avinyó. Més tard, el 1983, la família Roqueta va posar en marxa un nou projecte, Masies d’Avinyó – Abadal, que tenia com a principal objectiu l’elaboració de vins de qualitat i del qual, més endavant, naixeria la marca Bodegas Abadal.
A la DO Pla de Bages, per clima i condicions geogràfiques, s’hi adapten perfectament les varietats franceses per excel·lència (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc i syrah pel que fa a les negres; i chardonnay, sauvignon blanc i gewürztraminer pel que fa a les blanques), i és per això que sovint molts dels vins d’aquesta zona estan basats en cupatges bordelesos, tot i que el que dóna identitat a la regió són les varietats autòctones (com la sumoll, la garnatxa negra i l’ull de llebre pel que fa a les negres; i la picapoll i la macabeu pel que fa a les blanques). D’altra banda, Abadal és un dels cellers pioners en elaborar vins barrejant varietats tant autòctones com foranes.
Entre els vins blancs elaborats per aquest celler, el varietal de picapoll (Abadal picapoll) és potser el més sorprenent, gràcies a unes aromes fresques, als cítrics (com l’aranja i la bergamota), i a les notes d’herba fresca (com l’espígol i la flor de romaní) i flors blanques (com la flor de taronger). És un vi fàcil, tot i que el seu pas per boca no deixa indiferent, ja que ha estat treballat en bóta i amb les mares pròpies del vi per intentar extreure tota la personalitat de la varietat.
Des del 2008, produeixen també el Nuat, un vi estructurat, amb molt de pes en boca i amb aromes franques. En aquest cas, podríem dir que es tracta d’un picapoll extrem, per a l’elaboració del qual treballen amb les millors parcel·les de vinyes velles i amb la màxima cura possible, per tal d’extreure tota l’essència de la varietat.
I si parlem de vins negres, un dels pals de paller del celler és el 3.9, amb un nom peculiar que prové de la denominació d’una de les millors parcel·les de cabernet sauvignon, és a dir la 3.9, situada just al costat del celler. Elaborat amb tres quarts de cabernet cauvignon i la resta de syrah, és un vi tan poderós com elegant, que omple la boca de tanins madurs i serens, i té unes aromes balsàmiques i molt mediterrànies, amb notes de terra humida, farigola i sàlvia, i amb un fons de fruites negres madures.
I encara que tots els vins del celler tenen personalitat pròpia, també val la pena destacar l’Abadal cabernet franc – tempranillo, amb una criança relativament curta que permet expressar tota la fruita vermella típica de les dues varietats (cabernet franc i ull de llebre) amb les quals s’elabora aquest vi, que es mostra golós en boca i amb tocs làctics i de toffee.
Per últim, cal esmentar també el vi més personal de l’enòleg del celler, Joan Soler: l’Abadal Selecció, amb un cupatge en el qual s’integren la profunditat i la textura del cabernet sauvignon, i l’expressivitat, els balsàmics i les flors blaves del cabernet franc, amb la tipicitat i el terrer del sumoll i el mandó. Un autèntic festival!!!
Salut i fins al proper glop!

Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada