divendres, 27 de desembre del 2013

Edetaria, l'esperit d'una terra. DO Terra Alta


En el panorama vinícola del nostre país, és cert que segueixen predominant algunes DO com Priorat o Penedès per sobre d’altres però la distancia i desconeixement global de la gent envers altres petites DO menys conegudes a disminuit considerablement. Així, Terra Alta ha anat creixent en popularitat i ara ja no podem parlar d’una DO minoritaria.Es tracta d’una de les regions més càlides de Catalunya, amb una insolació molt gran durant practicament tot l’estiu, malgrat gaudeix d’un contrast entre dia i nit prou notori com per conservar l’acidesa del raïm. L’altre aspecte que li atorga una personalitat propia és el tipus de terrer, el Panal, un estrat d’origen cuaternari que aporta una mineralitat peculiar que combinat amb la gran cuantitat de códols (petites roques de canto rodat) d’origen fluvial atorguen una gran personalitat a tots els vins de la Terra Alta.



A Terra Alta predomina la Garnatxa, tant la blanca com la negra i un dels productors que més la potencia i defensa es Edetaria. Celler encapçalat per Joan Angel Llibera que amb poc mes de 10 anys s’ha posicionat al capdavant de la DO amb els seus vins peculiars, tant peculiars com el seu creador.
Dels seus vins podem destacar 2 blancs i 2 negres. Els blancs són l’EDETANA blanc, elaborat amb un 70% de garnatxa blanca i un 30% de viognier i amb un lleuger pas per bóta. És un vi, d’entrada, molt fresc, amb notes florals i de fruites blanques, lleugers especiats suaus i força mineral. Bona acidesa i pas er boca intens i agradable. També tenim el EDETARIA, un vi molt més complexe i una de les millors garnatxes blanques del nostre país (acompanyada d’un 15% de macabeu). Predominen les notes minerals, làctics, especies i torrats però sempre sobre la base de fruita fresca que aporta alegria al vi. En boca es compacte, sense fisures, amb molta personalitat.


Els vins negres també s’elaboren sobre la base de les garnatxes, en aquest cas, la garnatxa peluda i la garnatxa fina. L’EDETANA negre està compost de garnatxa fina i peluda, samsó i pinzellades d’ull de llebre . El pas per bóta de 10 mesos consegueix arrodonir el carácter d’aquestes vinyes, amb notes de fruita negra, especiats suaus i lleugers torrats. És un vi golòs i divertit. L’EDETARIA negre és el vi més madur del celler, elaborat a partir garnatxa peluda plantada en “panal”, i complementat amb Sirà i tocs de samsó i cabernet sauvignon. És un vi molt més complexe amb notes balsàmiques, eucaliptus, torrats, tabac i cacao, amb base de fruita vermella (gerd i cirera) i amb uns tanins elegants que s’aconsegueixen despres de 18 mesos en bòta de roure francès.
A Edetària també si elabora una linia de vins més informal, els Vinya d’Irto. Tant el blanc com el negre són vins molt aromàtics i expressius, llaminers i molt fàcils de beure.

Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada