dimecres, 4 de desembre del 2013

Cava Bertha: Josep Torres i Sibill

El cava, pel que sembla, sobretot gràcies al volum de producció d’alguns dels cellers més coneguts, ha perdut la imatge de producte artesà. Així i tot, evidentment, tal com passa amb tots els productes, hi ha petits i grans productors. Segurament es podria discutir si, només pel fet que d’un producte se n’elabori poca quantitat, ja podem considerar-lo artesanal, i viceversa, però la veritat és que és més fàcil mantenir un procés d’elaboració artesà quan s’elabora a petita escala, que no en produccions molt més voluminoses; i aquest és el cas dels caves Bertha, amb en Josep Torres i Sibill, Pep pels coneguts, al capdavant.
El celler Bertha produeix escumosos de qualitat des de l’any 1989 i, tot i mantenir mètodes d’elaboració tradicionals, ha aportat un estil molt personal a tots els seus vins. De fet, el ventall de productes que elaboren és tan variat, que podem trobar-hi des d'un “clàssic” brut nature gran reserva fins a un cava elaborat amb vi fermentat i criat en bóta, passant per un rosat completament diferent.
En Josep no posseeix vinya pròpia, i molts cops sembla que sigui “pecat” ser elaborador de cava sense posseir vinyes, però no es així. És molt lloable que els productors que sí en tenen mirin de mostrar-nos les virtuts de tenir-ne, però jo vull rompre una llança a favor dels productors que, com en Josep, compren el que es coneix com “vi base” per desprès, de manera artesanal, elaborar escumosos excepcionals. De fet, un dels avantatges de comprar cada any el vi base és que no depens de com vagi la verema. Evidentment els vins base, d’una manera o altra, reflecteixen les característiques de l’any, però al celler Bertha poden dedicar totes les forces i el treball a convertir el vi base en escumós.
Tots els escumosos que prepara aquest mestre artesà es caracteritzen per mantenir vius els aromes primaris del vi i enllaçar-los bé amb els aromes que es produeixen durant la segona fermentació i la posterior criança. Són escumosos frescos, amb molta fruita i el carbònic molt ben integrat. Hi ha productes tant sorprenents com el Lounge, un cava lleuger i molt fàcil de beure, que es presenta en una ampolla de color blau elèctric i pràcticament sense etiqueta, cosa que li confereix una imatge divertida. Un altre producte diferent i molt “gastronòmic” és el Max gran reserva, elaborat amb vins complexos i de textura greixosa, ja que han estat fermentats i criats en bóta de roure, en el qual podem trobar aromes de poma al forn, làctics i fruits secs torrats. El Brut Nature Reserva i el Brut Nature Gran Reserva són un claríssim exemple de caves tradicionals posats al dia, delicats i elegants, perfectes per a qualsevol ocasió; i el Pinot Noir Brut Reserva —un rosat una mica peculiar per les seves notes iodades i salines, amb fons de maduixeta de bosc i cirera—, l’acompanyant perfecte per a conserves de peix, anxoves i sushi.
Molt recomanable també una visita al celler, on us rebran amb un gran somriure. No ho dubteu.
Fins al proper glop!

Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada