dissabte, 7 de desembre del 2013

Introducció a la Bourgogne: Pierre Andrè - 1a part


La Bourgogne és, segurament, una de les regions vinícoles amb més mística i personalitat a tot el món. Curiosament es tracta d’una regió on pràcticament nomes s’utilitzen una varietat per a blancs, la Chardonnay i una altre per a negres, la Pinot Noir.
Nomes parlar-ne, ja se t’accelera el cor, i malgrat tot, els vins de la Bourgogne, no solen ser un “amor a primera vista”, doncs necessites assolir un alt grau de “maduresa enològica” per poder entendre i valorar la grandesa dels seus vins, especialment amb els negres. De fet hi ha qui diu  que un gran pinot noir de la Côte de Nuits no pot ser superat per cap altre vi  del món en complexitat, plenitud i expressió.




La Bourgogne es divideix clarament en 6 grans regions, de nord a sud, Chablis, Côtes de Nuits, Côtes de Beaune, Côte Chalonnaise, Mâconnais i Beaujolais.
D’aquestes, les regions més importants en vins de qualitat són les tres  primeres. A Chablis, on trobem alguns dels Chardonnay amb més personalitat del món, predominen vins blancs amb una elevada acidesa, aromes minerals i de cos mig, malgrat cal diferenciar clarament entre un Chablis “genèric”, un Premier Cru o un Grand Cru. En tot cas, en trobaràs més informació als articles que dedicarem al celler de Nathalie et Guilles Fevré (Domaine Fevré 1a part i Domaine Fevré 2a part).  Per altre banda cal destacar que les altres dues regions (Côtes de Nuits i Côtes de Beaune) reben el nom juntes de Côte d’Or, demostrant amb el propi nom que ens trobem sense cap dubte davant de la regió més important de la Bourgogne.

Pierre André és considerat un dels grans elaboradors de la Bourgogne que disposa de vinyes arreu. A Wine Palace, l’equip de sumillers, que treballem dia a dia en la selecció de les botigues, hem triat un ampli ventall de vins de les zones mes importants.
Els vins blancs més prestigiosos de la Bourgogne provenen de la regió de la Côte de Beaune. Podem trobar vins genèrics que s’elaboren a partir de raïms procedents de multitud de parcel·les i que no tenen prou personalitat per utilitzar-les en els seus vins de “parcel·la” o cru, generalment de les vinyes mes joves i excessivament vigoroses. Per tant, aquesta és una magnifica oportunitat de poder gaudir de bons vins amb una relació qualitat preu extraordinària.

El més “genèric” dels vins amb denominació d’origen (Apellation d’Origine Controllé) és el BOURGOGNE CHARDONNAY RÉSERVE 2011, un vi blanc net, amb fruita blanca (pera), lleugera mineralitat, notes d’herba fresca i final torrat. La seva parella de ball és el BOURGOGNE PINOT NOIR “VIEILLES VIGNES” 2011. Aquest és un vi fresc, amb molta fruita (cirera, cassis i maduixa de bosc) amb lleugeres notes de violeta i regalèssia. En boca té tanins molt delicats, és lleuger i fragant.

En seguirem parlant en el proper article! Gaudiu-los!!

Ferran Casellas

Wine Palace Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada