dissabte, 6 de febrer del 2016

Maquis: Un celler centenari - Chile



Una de les darreres incorporacions a la selecció de productes de les postres botigues és el celler Maquis de la Vall de Colchagua, Chile.
Feia temps que consideràvem interessant de poder importar vins d’aquest país doncs són peculiars i singulars, utilitzen una varietat autòctona molt interessant i tenen un estil completament diferent dels vins que s’elaboren a altres regions vinícoles.
Després d’un intens treball de recerca del nostre equip de sumillers conjuntament amb el departament de compres, ens vàrem decantar per Viña Maquis.
Es tracta d’un celler amb més de 100 anys d’història (1916-2016), amb les idees molt clares. Fugint dels vins extremadament estructurats de la majoria de cellers del país, a Viña Maquis es decanten per elaborar vins amb cos peró que transmetin frescor. 
Joies Mapuche trobades a les vinyes

El terrer i la situació geogràfica del celler és ben peculiar, ja que es troben en una vall enmig de dos rius, el Tinguiririca i el Chimbarango. Aquest fet té una repercussió directa en les característiques dels vins. Per una banda, l’aigua que es troba filtrada a terra actuen com a termoregulador, i per tant, la maduresa del raïm és força llarga i lent fet que intensifica la potència aromàtica dels vins.


Els vins estan basats en la varietat autòctona, la Carménère i generalment tendeixen a no marcar excessivament els vins per la criança en bóta. És pràcticament una norma d’elaboració de fer envellir una part del vi en bótes de roure i altre part en tines d’acer inoxidable de manera que mantinguin aquesta frescor que tant els preocupa.

El Maquis Carménère, el més jove de la família però amb una criança per sobre dels 12 mesos (un 50% es fermenta en inox), és la versió més pura d’aquest varietal, amb notes de nabius, cassís, cassis, vainilla i torrats amb un fons final lleugerament vegetal i iodat però sense perdre mai la fruita de vista. El Lien, elaborat amb 50% Carménère, 35% de Syrah i la resta de Cabernet Franc i Petit Verdot, i amb una criança d’uns 14 mesos, és un vi més elegant i amb més profunditat de matisos, especialment de caramel de violeta i d’eucaliptus un fons de cassis i cendra.
El Viola és un vi de finca, on es combinen algunes de les millors parcel·les de Carménère de tota la propietat i que guanya amb subtilesa amb el 15% de Cabernet Franc. És un vi més especiat i amb molta expressió de fruita negra madura i amb un fons torrat i de fulla de tabac molt seductor.
El Top del celler, el Franco, que deu el nom al fet de ser un monovarietal de Cabernet Franc plantat fa tres generacions en la millor parcel·la de la finca. És envellit fins a 18 mesos en bótes de roure francès buscant la màxima expressió d’aquest varietal on i predominen les notes d’eucaliptus, fruita negra, tabac i especies. En boca és gras i ple de tanins però molt rodó, fi i elegant.  

Ferran Casellas
Sumiller

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada