Torna a ser tendència fer l’aperitiu els festius abans de dinar.
Tant era el consum de vermut en aquesta franja horària, que es va canviar el nom del concepte “fer l’aperitiu” pel de “Fer el vermut”.
Tradicionalment es feia a peu dret en "colmados", tendes de queviures o bodegues, on solien servir un vermut, de vegades artesanal, acompanyat de sifó, xips de patata, anxoves, olives, escopinyes i de mes. Avui ho podem fer en cocteleries, bars, hotels, restaurants, i com no, a casa nostra. Es segueix fent de manera tradicional bullint i embellint en bóta de vi blanc amb arrels i herbes amargants, escorça de cítrics, sucre moreno pel negre i sucre blanc pel blanc. Però hi ha elaboradors que li han donat un cop de rosca a l’elaboració, utilitzant vi blanc pel vermut blanc i vi negre pel vermut negre, i usant botànics poc comuns de caràcter aromàtic i perfumat, la qual cosa fa que convidi més l’olor de tastar-ho, i els fa especialment favorables per acabar amb tònica en comtes de sifó creant així un combinat que creiem que causarà furor; "VERMUTÒNIC".
Antoni Nadal a Mallorca en fa un espectacular elaborat a partir de raïm Premsal, una varietat blanca autòctona de Mallorca, el Vermut Muntaner Blanc es macera durant 40 dies en herbes com ara artemisa, pell de taronja dolça, pell de llimona, clau, ginebre, cardamom verd, flor de saüc, anís estrellat, camamilla, pètals de rosa i baies de ginebre. Sense addició de sucres més enllà del contingut en el mateix most, el resultat és un vermut de color groc intens, molt aromàtic i intensament cítric i floral, amb records a cardamom i llimona. Agradable al paladar, amb acusades notes d'herbes i espècies i gust en boca molt equilibrat i saborós.
Es pot servir en got, sol amb gel i pela de llimona, o en copa, amb tònica que us sorprendrà!
Gerard Marín
Sumiller i Responsable de Wine Palace Girona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada