dijous, 25 de febrer del 2016

Tast maridatge de vins i formatges


Tast maridatge de vins i formatges


Aquest tast té com a objectiu l’experimentació que es produeix en combinar dos productes tan habituals com els vi i el formatge, el que coneixem com maridatge.


En molts casos, trobem que la majoria de la gent té la creença de què el vi idoni per acompanyar el formatge és el negre. El motiu el trobem en el fet que tradicionalment sempre s’ha elaborat majoritàriament vi negre a la nostra terra però la realitat és que una gran majoria de formatges troben en els vins blancs, escumosos, dolços i cerveses un millor acompanyament. En aquest cas, per demostrar-ho vàrem seleccionar 8 formatges artesans i 4 vins. El resultat va ser sorprenent per a tots els assistents.

Per començar, Cava TITIANA ROSÉ, un monovarietal de "pinot noir" amb 24 mesos de criança, molt interessant per la seva delicadesa i fragància. Va combinar molt bé amb un formatge SAIN-FÉLICIEN de vaca de pasta tova doncs les fines bombolles netejaven el paladar d’aquest formatge tan cremós. El mateix TITIANA ROSÉ ens va servir per acompanyar un OVALIE un formatge cendrat de cabra i de pasta tova. Per continuar, ho vam fer amb un JOSEP FORASTER BLANC SELECCIÓ, elaborat amb Garnatxa blanca i Macabeu, especiat, intens i gras, que va anar molt bé amb l’ERMESENDA D’EROLES d’Adrall a l’Alt Urgell, un formatge de vaca de pell fregada molt aromàtic i suau i també amb un CLEDA MADURAT ACID, un formidable formatge fet al Vallés Oriental amb llet d’ovella de ramat propi. Un formatge potent i penetrant que va treure la màxima expressivitat del vi blanc. Vàrem seguir amb un vi negre del nord de França,d’una regió poc coneguda al nostre país com l’AOC CHINON al Val de Loire. Es tracta d’un negre fresc, molt aromàtic i de pocs tanins que va acompanyar un CASTELL-LLEBRE de cabra, un formatge de pastor, de llet crua i molt gustós, i un MARANTONA AÑEJO d’ovella, de la zona de la Mancha. Per acabar, el maridatge que més va sorprendre, el vàrem fer amb un Pedro Ximenez de l’any 1986, amb una dolçor impressionant però sorprenent per la seva frescor. I predominaven notes de xocolata, tabac, mentolats, vainilla o regalèssia. Per aquest vi tan especial vàrem optar per formatges amb molta personalitat com són el Tupí de Mas Alba, un formatge molt potent elaborat barrejant-lo amb vi dolç i oli d’oliva i per últim un dels millors formatges blaus que existeixen, el Stilton de ColstonBassett.


Ferran casellas
Sumiller y cap de botigues a Barcelona.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada