dimecres, 13 de novembre del 2013

Celler Avgvstvs, DO Penedès a tocar del mar

El Celler de vins AVGVSTVS, malgrat no fer més de 20 anys desde que iniciaren el seu camí, s’ha convertit en un dels referents al nostre país, especialment, per la seva regularitat i sentit comú, doncs ha evolucionat al mateix temps que ho feiem els sumillers, adaptant-se als nous temps i les noves tendències, més gastronòmiques, sense apartar-se el més mínim del seu estil.


L’AVGVSTVS CHARDONNAY, MASSA AVIAT PER SER MÍTIC?
Pels que varem començar com sumillers amb el nou segle (jo em vaig titular oficialment el maig de 1999), el Avgvstvs Chardonnay ha estat sempre un vi referent i que no podia faltar a cap carta d’Estrella Michelin. Com us dic, els seus vins han anat evolucionant, doncs aquest Chardonnay,  fa uns 10 anys, era lleugerament diferent al que trobem ara. Era un vi de gran maduresa, amb textura i greix, amb aromes de platan madur i poma vermella amb una prou important dosi de matisos provinents de la seva llarga criança en bòta de roure. Era un vi que et marcava, doncs s’allunyava en aquells moments dels vins més lleugers i àcids que venien de Galicia, els albarinho. Avui l’Avgvstvs Chardonnay és un vi molt posat al dia, amb una fruita més intensa de base, més complexe en matisos primaris de poma vermella i fruites tropicals, amb lleugers torrats de la criança, ara més discreta, i amb els característics aromes de fons, de fruits secs torrats i iogourt de llimona. Malgrat jo sempre defenso les varietats que podriem dir són autòctones del país, he de reconèixer que tinc una certa debilitat per aquest vi.


QUÈ DIFERENCIA L’AVGVSTVS CHARDONNAY DE LA RESTA...
La tipicitat del seu propi Chardonnay, plantat a pocs km del mar, no la té ningú més, amb el seu sol, el seu clima, i la vegetació que l’envolta li confereixen notes iodades i salines molt mediterranies.
“La nova tendencia ens empeny a evolucionar cap a varietats autoctones, doncs cuan varem començar, les varietats més preuades eren les franceses” ens comenta l’Albert. “El petit/gran problema és, que en un celler, no pots fer un canvi de rumb molt gran perque canvii la tendencia, doncs el procès de creixement de les vinyes per obtenir raims de gran qualitat és molt llarg”. Cal saber que les vinyes no començen a donar fruites de qualitat fins els 7-8 anys.
PERQUÈ AVGVSTVS?
Cuan li preguntem per el nom ens explica que, “l’unica cosa que separa les vinyes del mar és la via augusta, i el fet de ser de Tarragona, que és “Patrimoni de la Humanitat”, ens va donar l’idea de que el nom del celler, aixi com dels vins, anés lligat a la simbologia Romana”.
ELS VINS
Avgvstvs Cabernet Franc... un altre dels vins que sorpren d’aquest celler és el Cabernet Franc. Aquesta varietat més típica de Bordeaux, i on rarament té tant protagonisme (normalment el percentatge de CF en els vins francesos és més aviat petit), ens fa gaudir d’aromes menys habituals, com són els balsàmics i mentolats, eucaliptus o mel. Al mateix temps es mostra floral (violeta), i amb una fruita tant madura com viva. De textura cremosa i molt sedosa, amb una acidesa molt fresca que l’acompanya tota l’estona i una amargor caracteristica que el fa maridar molt bé amb xocolata negra.
Avgvstvs Xarel·lo... de vinyes velles d’entre 40 i 60 anys. Fermentació curta i cuidada, evitant que fes la fermentació malolactica *, s’aconsegueix molta frescura i vivesa, al mateix temps que es prolonga la maceración amb les mares per tal d’obtenir un vi amb més textura. Predomini de fruites i flors blanques (pera d’aigua i margarida), amb un gust molt equilibrat, tirant a fresc, dona la sensació de passar ràpid però no és així en absolut, queda i queda en el paladar recordant que la Xarel·lo té caràcter.
Avgvstvs Rosé... elaborat amb Cabernet Sauvignon. Ens expliquen que “no preteniem un rosat d’aperitiu, sinò un vi amb carácter, per menjar”. Ho han aconseguit amb un Rosé que diu quelcom més que el tipic aroma de piruleta i maduixa. Un rosat amb cos, especiat i vegetal.
Avgvstvs Merlot-Syrah... és el vi més jove de la familia amb nomès 6 mesos de fusta. Aquest és un dels vins que expressa millor la progressió del celler. Fa 10 anys, era un monovarietal de Merlot, molt interessant doncs deixava entreveure perfectament com es comporta la Merlot en ple clima mediterrani, madur, de fruites negres acompotades i de textura vegetal, amb una certa amargor i tanicitat carnosa. Avui, la combinació de Merlot & Syrah el fa més envolvent, amb aromes especiats que es complementen perfectament (pebre negre, cardamom i canyella),  amb una vessant mé floral (espígol) i fruita negra madura. Els tanins segueixen sent carnosos però més vellutats i ha guanyat una certa frescor. Es podria dir que és el vi més juvenil del celler. Val a dir que també la nova imatge de les etiquetes en tots els vins els ha donat un aspecte més sobri al temps que modenr.
Avgvstvs Cabernet Sauvignon-Merlot... de major complexitat, degut en part a la llarga criança de 14 mesos en bota de roure frances de Nevers**. En aquest cas, el Cabernet Sauvignon actua com a base, amb un cos dens i persitent, i d’aromes especiats i balsàmics i la Merlot fa de vestit que cobreix el cos amb notes fresques i alegres de fruita negra i herbes mediterranies.
Avgvstvs Trajanvs... el preferit del pare de l’Albert, elaborat amb Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc, amb el caracteristic cupatge Bordelès, amb una llarga criança d’entre 16 i 21 mesos en bóta, que li confereixen notes de café, xocolates, tabacs fins i una base de fons de fruita negra madura, amb tanins vellutats i melosos.
Per últim volia explicar que al Celler Avgvstvs-Forvm estan molt involucrats amb l’Enoturisme i val molt la pena fer-los una visita. Us obriran les portes de casa seva i gaudireu d’una visita deliciosa.
Per cert, no m'he oblidat dels Vnagres FORVM, però prefereixo dedicarli en un altre post, l'espai que es mereix!!
* Malolàctica, segona fermentació que no sempre es realitza en la que es transforma l’àcid màlic en àcid làctic amb ajut de temperatura i una correcte oxigenació. L’àcid màlic, que tots heu tastat en menjar un poma verda, més agresiu i viu es converteix en un àcid més suau i melòs a la boca, com a la llet. És evident que no nomès es pot percebre a la boca sinò que aquesta “malolàctica” també transforma lleugerament l’aroma del vi, i es per aixó que en molts vins podem enflairar notes de mantega, formatge, llet bullint o iogourt entre d’altres.
** Nevers, bosc del centre-sud de frança, ple de roures que s’utilitzen per elaborar algunes de les botes més prestigiones del món, utilitzades en la maduració d’alguns dels millors vins de França i la resta del món.
Salut

Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada