Els olis de L’Olivera: territori, gent, tipicitat
L’Olivera és un
petita cooperativa que des de l’any 1974 treballa al petit poble de
Vallbona de les Monges. Des dels inicis es dedica a cultivar la terra, i
ho fa també amb olivers escampats per diferents parcel·les que envolten
Vallbona de les Monges.
El lloc: Vallbona de les Monges, olivicultura tradicional de turons i terrasses
La història de Vallbona de les Monges està lligada al monestir
cistercenc femení més antic de Catalunya. Aquí som lluny de la ciutat i
de les grans artèries de comunicació, en un paisatge ondulat sostingut
per murs de pedra seca que sostenen una agricultura fràgil i autèntica,
amb un gran potencial qualitatiu, però que es debat entre el futur i
l’abandó progressiu.
El clima és mediterrani continental, amb
pluviometria escassa (350-400 mm anuals) i hiverns freds i secs. Els
estius són calorosos, però no excessius, gràcies a l’altitud (500-700 m)
i als vents que sovint bufen: la marinada, el vent de mar que ve a les
tardes d’estiu i les refresca i el serè, de la vall de l’Ebre, fresc i
sec.
Les oliveres es troben em petites parcel·les que formen part
del que alguns han anomenat “olivicultura heroica” o “Priorat dels
olis”. En conjunt, el paisatge és un mosaic de vegetació salvatge, murs i
camps de cultius diversos que configuren un entorn únic per a la
producció d’olives d’alt valor afegit (sensorial, ambiental, econòmic,
territorial, social...).
El cultiu: agricultura ecològica i de secà, adaptació al paisatge
A L’Olivera cultivem més de 2.000 oliveres escampades en diferents
finques al voltant de Vallbona, sumant una superfície de 19 ha
aproximadament. L’Olivera és un arbre de marges, aquí més que la vinya, i
sovint les trobem en feixes abancalades i a tocar dels murs de pedra
seca. La pràctica totalitat són de la varietat arbequina, aquesta petita
oliva amb denominació d’una vila veïna (Arbeca) i que ara s’ha exportat
per tota la geografia mundial. Els darrers anys estem també investigant
amb d’altres varietats catalanes minoritàries (rogeta, sarrut,
arboçana).
Treballem aplicant els criteris de l’agricultura ecològica i les nostres finques estan certificades.
Els nostres olivers de secà són resistents al fred, amb menys vigor, un
fruit més petit i amb una baixa productivitat, aportant un excel·lent
gust i aromes als olis. I, depenent de les collites, amb uns atributs
sensorials més extrems (amarg, picant, fruitat,...).
L’elaboració: el molí, la cuina d‘un oli premium
Tota la producció l’elaborem en un molí propi de tecnologia italiana de
petita escala. La collita, lenta i en condicions difícils (hiverns
freds, boira...), ens dóna el fruit que anem elaborant progressivament
durant les setmanes que van des de finals d’Octubre a finals de
Desembre. Un cop collides, les olives es posen en petites caixes
reixades de 10-12 kg a la parcel·la mateix. L’oli és el suc de l’oliva
fresca, elaborat per “extracció en fred” (temperatura inferior als 27
oC, normalment a 23-25 oC) per procediments mecànics amb separació
centrífuga en dues fases i decantació natural. Després és conservat en
condicions òptimes, filtrat i conservat en dipòsits d’acer inoxidable,
en absència d’aire i a temperatura constant tot l’any.
L’equip de treball
A L’Olivera, des dels seus inicis, entenem que el treball agrícola pot
esdevenir una eina d’inclusió i per això a l’equip hi ha persones amb
diferents “fragilitats”. Uns quants viuen en una casa del poble que
nosaltres mateixos organitzem. Junt a aquest equip s’hi apleguen també
altres treballadors amb una formació i itineraris diferents que
treballen activament per a fer uns olis finals de gran qualitat.
Els olis
L’OLIVERA finques
Aquest oli és un cupatge dels diferents lots que anem fent durant la
campanya. Us el recomanem directe en copa per apreciar-ne els aromes i
paladar, o cru, en els plats més diversos.
La presentació és en
ampolla de vidre fosc de 0,5 l. L’etiqueta ha estat dissenyada per
Claret Serrahima i totes les unitats estan numerades. Ha guanyat un
premi LAUS-FAD de disseny.
L’OLIVERA selecció
Les olives per a
produir aquest oli provenen de les millors parcel·les i han estat
collides a mà en el moment òptim de maduració (habitualment pels primers
quinze dies de Novembre). L’extracció en fred (20-21 ºC), unit a
l’estricta selecció de la matèria primera i del producte final donen un
oli únic, sempre en una quantitat molt limitada d’unitats. La
presentació és en ampolla de vidre verd fosc i embolicada en paper de
seda blanc. L’etiqueta ha estat dissenyada també per Claret Serrahima i
totes les unitats van numerades.
L’OLIVERA oli de marges
Aquest oli l’hem elaborat amb olives de producció ecològica que provenen
d’explotacions familiars de la nostra zona i que conreen també els
olivers en parcel·les tradicionals, marcades per la presència de marges o
murs de pedra seca. La presentació és en llauna de 2l i és de producció
ecològica certificada. L’etiqueta ha estat dissenyada pel dissenyador
lleidatà Pau Llop.
L’OLIVERA oli de cada dia
Aquest és un oli
que prové de la zona de les Garrigues i s’ha elaborat amb la varietat
arbequina. Abans d’envasar-lo, cada any seleccionem un lot d’oli de dues
cooperatives veïnes dels pobles d’Arbeca i l’Espluga Calba amb les que
treballem habitualment, així com una part d’oli elaborat a les nostres
instal·lacions.
La presentació és en garrafa quadrada de PET de 5l i
l’etiqueta l’ha creada també el dissenyador lleidatà Pau Llop. Els
números impresos en diferents tipografies sobre paper kraft (de l’1 al
31) representen els diferents dies del mes, fent referència a aquest
“consum habitual” que vol transmetre l’embalatge.
Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada