dimecres, 20 de novembre del 2013

Oli d'Oliva Verge Extra - Coop. l'Olivera

Els olis de L’Olivera: territori, gent, tipicitat
L’Olivera és un petita cooperativa que des de l’any 1974 treballa al petit poble de Vallbona de les Monges. Des dels inicis es dedica a cultivar la terra, i ho fa també amb olivers escampats per diferents parcel·les que envolten Vallbona de les Monges.
El lloc: Vallbona de les Monges, olivicultura tradicional de turons i terrasses
La història de Vallbona de les Monges està lligada al monestir cistercenc femení més antic de Catalunya. Aquí som lluny de la ciutat i de les grans artèries de comunicació, en un paisatge ondulat sostingut per murs de pedra seca que sostenen una agricultura fràgil i autèntica, amb un gran potencial qualitatiu, però que es debat entre el futur i l’abandó progressiu.
El clima és mediterrani continental, amb pluviometria escassa (350-400 mm anuals) i hiverns freds i secs. Els estius són calorosos, però no excessius, gràcies a l’altitud (500-700 m) i als vents que sovint bufen: la marinada, el vent de mar que ve a les tardes d’estiu i les refresca i el serè, de la vall de l’Ebre, fresc i sec.
Les oliveres es troben em petites parcel·les que formen part del que alguns han anomenat “olivicultura heroica” o “Priorat dels olis”. En conjunt, el paisatge és un mosaic de vegetació salvatge, murs i camps de cultius diversos que configuren un entorn únic per a la producció d’olives d’alt valor afegit (sensorial, ambiental, econòmic, territorial, social...).
El cultiu: agricultura ecològica i de secà, adaptació al paisatge
A L’Olivera cultivem més de 2.000 oliveres escampades en diferents finques al voltant de Vallbona, sumant una superfície de 19 ha aproximadament. L’Olivera és un arbre de marges, aquí més que la vinya, i sovint les trobem en feixes abancalades i a tocar dels murs de pedra seca. La pràctica totalitat són de la varietat arbequina, aquesta petita oliva amb denominació d’una vila veïna (Arbeca) i que ara s’ha exportat per tota la geografia mundial. Els darrers anys estem també investigant amb d’altres varietats catalanes minoritàries (rogeta, sarrut, arboçana).
Treballem aplicant els criteris de l’agricultura ecològica i les nostres finques estan certificades.
Els nostres olivers de secà són resistents al fred, amb menys vigor, un fruit més petit i amb una baixa productivitat, aportant un excel·lent gust i aromes als olis. I, depenent de les collites, amb uns atributs sensorials més extrems (amarg, picant, fruitat,...).
L’elaboració: el molí, la cuina d‘un oli premium
Tota la producció l’elaborem en un molí propi de tecnologia italiana de petita escala. La collita, lenta i en condicions difícils (hiverns freds, boira...), ens dóna el fruit que anem elaborant progressivament durant les setmanes que van des de finals d’Octubre a finals de Desembre. Un cop collides, les olives es posen en petites caixes reixades de 10-12 kg a la parcel·la mateix. L’oli és el suc de l’oliva fresca, elaborat per “extracció en fred” (temperatura inferior als 27 oC, normalment a 23-25 oC) per procediments mecànics amb separació centrífuga en dues fases i decantació natural. Després és conservat en condicions òptimes, filtrat i conservat en dipòsits d’acer inoxidable, en absència d’aire i a temperatura constant tot l’any.
L’equip de treball
A L’Olivera, des dels seus inicis, entenem que el treball agrícola pot esdevenir una eina d’inclusió i per això a l’equip hi ha persones amb diferents “fragilitats”. Uns quants viuen en una casa del poble que nosaltres mateixos organitzem. Junt a aquest equip s’hi apleguen també altres treballadors amb una formació i itineraris diferents que treballen activament per a fer uns olis finals de gran qualitat.
Els olis
L’OLIVERA finques
Aquest oli és un cupatge dels diferents lots que anem fent durant la campanya. Us el recomanem directe en copa per apreciar-ne els aromes i paladar, o cru, en els plats més diversos.
La presentació és en ampolla de vidre fosc de 0,5 l. L’etiqueta ha estat dissenyada per Claret Serrahima i totes les unitats estan numerades. Ha guanyat un premi LAUS-FAD de disseny.
L’OLIVERA selecció
Les olives per a produir aquest oli provenen de les millors parcel·les i han estat collides a mà en el moment òptim de maduració (habitualment pels primers quinze dies de Novembre). L’extracció en fred (20-21 ºC), unit a l’estricta selecció de la matèria primera i del producte final donen un oli únic, sempre en una quantitat molt limitada d’unitats. La presentació és en ampolla de vidre verd fosc i embolicada en paper de seda blanc. L’etiqueta ha estat dissenyada també per Claret Serrahima i totes les unitats van numerades.
L’OLIVERA oli de marges
Aquest oli l’hem elaborat amb olives de producció ecològica que provenen d’explotacions familiars de la nostra zona i que conreen també els olivers en parcel·les tradicionals, marcades per la presència de marges o murs de pedra seca. La presentació és en llauna de 2l i és de producció ecològica certificada. L’etiqueta ha estat dissenyada pel dissenyador lleidatà Pau Llop.
L’OLIVERA oli de cada dia
Aquest és un oli que prové de la zona de les Garrigues i s’ha elaborat amb la varietat arbequina. Abans d’envasar-lo, cada any seleccionem un lot d’oli de dues cooperatives veïnes dels pobles d’Arbeca i l’Espluga Calba amb les que treballem habitualment, així com una part d’oli elaborat a les nostres instal·lacions.
La presentació és en garrafa quadrada de PET de 5l i l’etiqueta l’ha creada també el dissenyador lleidatà Pau Llop. Els números impresos en diferents tipografies sobre paper kraft (de l’1 al 31) representen els diferents dies del mes, fent referència a aquest “consum habitual” que vol transmetre l’embalatge.


Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada