dijous, 14 de març del 2013

Celler Clos Pons - d.o.Costers del Segre



Farà uns dies enrera, em van brindar l’oportunitat de poder anar a visitar el celler Clos Pons. Pensava que m’endinçava a la Lleida més profunda, en concret al poble d’Albergés, de terreny àrid, però poc a poc, mentres l’autocar ens pujava a mi i al gup de companys que fèiem la visita, anava visualitzant a la llunyania l’entrada a la finca, plena de vida, a primera vista d’obra nova, rodejada tota ella de vinyes i d’oliveres que semblaven amagades. El resultat a primera vista, una bodega noble,  que mesclava la pedra i fusta, i amb vidre i llum natural per tots cantons, amb personalitat pròpia, un celler molt nou amb mescla de casa pairal... integradíssima al paissatge de les terres de les Garrigues.
 
La visita a primer moment la vàrem dirigir cap al tema que jo conec d’ells, el vi, però avanç que comencéssim la ruta, la meva sorpresa va ser que aquesta família “Pons” no venen del món vinícola, sinó que les seves arrels eren anteriors, es dirigíen a les oliveres, a l’or líquid...al que coneixem com a oli d’oliva!


La família ja consolidada al món de l’oli ha volgut provar sort al sector del vi, i per això expliquen que comencen a replantar i recuperar vinyes a la zona de les Garrigues, el cert és que mirés on mirés n’era plè, algunes més jovenetes i d’altres més grans, situades cadascuna estratègicament allà on poden treure’n més profit, comenten que han estudiat meticulosament on replantar-ne cada una per tal de que el resultat del seu suc els hi doni la millor qualitat a tots nivells.
Equip Wine Palace & Alregi
La visita llavors pren dos bessants, la del vi i la de l’oli d’oliva, ambdós molt interessants.

Vàrem fer una bona volta per la finca, quasi 4 hores, que ens donaren per a poder veure l’inmensitat de terreny i mars d’oliveres que tenien, moltes autòctones i d’altres experimentals. I també per a poder comprovar in situ la quantitat de ceps que havien plantat al voltant de la bodega i dels seus mars d’oliveres.
Les varietats tant blanques com negres, que ja donaven el seu fruit des de l’any 2005, quan la família decideix tirar endavant amb el projecte.
Sense comprar raïm enlloc, tantsols amb el que cullen de les seves vinyes, consegueixen donar vida a uns vins que per a mí ténen personalitat pròpia, i que marquen molt el terreny d’on neixen.
Els vins que elaboren són els següents, l’Alges, el Roc Nu i el 809, són els seus 3 vins negres. El sisquella en blanc.


Alges: Ull de llebre, Garnatxa i Syrah, 9 mesos en bóta, un vi amb caràcter que marca molt la fruïta, mineralitat i espècies, amb la fusta molt ben integrada, llarg, carnós i elegant.
 

Roc Nu: Ull de Llebre, Garnatxa i Cabernet amb 14 mesos en bóta,. És un vi poderós, tànic, madur, amb notes torrades, fusta molt ben integrada i molt llarg
 
Lidia Juvanteny, sumiller a Wine Palace Av. Sarrià
El 809 fet de la varietat Marselan , 18 mesos en botes de 300 l. És elegant, delicat, amb notes a fruites negres madures, subtil...

Sisquella: Garnatxa blanca, Albarinho i Moscatell d’Alexandría, un vi on la Garnatxa Blanca, previ al coupatge, passa 4 mesos fent-li "batonage" amb barriques de roure nou. Ens donarà notes a fruïtes blanques i cítriques, amb bona acidesa, greixós i llarg, molt agradable.

En el tema olis, a part dels olis convencionals d’alta gamma i genials que fan d’arbequines,  també vàren sorprendre’m gratament la gamma extensa  d’olis tant infusionats, com els elaborats trituratnt l’oliva juntament amb els cítrics.

Els infusionats tal i com ens indica el seu nom, infusionen el producte deshidratat, seguint el procés de maceració conjunta del dos ingredients, així arriben a  conseguir olis tals com aromatitzats amb tòfona, bolets, alls, romaní entre d’altrtes, que poden lligar molt bé amb plats de la nostra vida del dia a dia.

Els triturats cítrics, recullen i posen l’oliva amb el cítric corresponent al molí per a premsar en conjunt, així s’asseguren una major extracció tant de sabor com de color com d’aroma, aquests en vàren encantar, sobretot quant a l’hora de dinar ens els van escampar per damunt de diferentes postres, simplement genials!

La veritat és que no va ser una sortida com qualsevol altre, per a mi i crec que per als presents va ser a tots nivells un carnestoltes de sensacions, un sense fí d’agradables moments, i un no parar d’aprendre. Merci a tots per aquesta oportunitat i per haber-nos endinsat un xic més al vostre món!

* Clip realitzat per Victor Ferrer.

Fantàstic clip de la visita de tot  l'equip de les botigues Wine Palace. Sobren paraules! Salut i gaudiu d'aquest glop!
Post de Lidia Juvanteny
Clip de Victor Ferrer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada