dijous, 21 de març del 2013

Conceptes bàsics: Criança - Fèlix Callejo d.o.Ribera del Duero



El concepte de CRIANZA, cada dia està més en desús i de fet, alguns dels millors cellers d’Espanya, ja han deixat de fer-lo servir. A Catalunya, ja està força generalitzat, i no trobes massa vins amb les paraules Jove, Criança o Reserva.

El motiu per el qual està passant és perquè el principal objectiu que perseguia aquesta norma quan es va crear, era el d’assegurar al màxim la qualitat i la justícia entre tots els elaboradors, doncs els que dedicaven diners i temps comprant botes i guardant el vi dins d’elles havien de rebre una “recompensa”, en forma de preu en el vi, doncs no era just que ells cobressin el mateix per una ampolla que algun d’aquests “paràsits” del mon del vi que el venien jove o amb criances molt més curtes. La decisió que es va prendre per solventar-ho va ser la de regular el temps de criança dels vins marcant d’aquesta manera uns “mínims”. El problema ha sorgit en el moment que haver de deixar el vi en bóta una mica més de temps el pot perjudicar. De fet, hi ha vins “criança” que als 10 mesos de criança es troben ja perfectament integrats degut a com ha estat la collita i alguns cops els elaboradors es veuen amb l’obligació de mantenir el vi en bòta durant uns mesos més per poder posar la maleïda paraula “crianza” a l’etiqueta.
Un altre problema és que altres d.o. marquen uns mínims diferents i per tant es crea una competència, podríem dir, “deslleial”, doncs el cost de un criança en una d.o. on el temps mínim són 12 mesos o un altre on són 18, són diferents, i en canvi els dos posen la paraula Crianza a l’etiqueta. Val a dir que és veritat que una regió més càlida, necessita una criança més curta que una de més freda i per tant es raonable que cada d.o. marqui temps diferents. Bàsicament, el problema sempre és el mateix, que són les persones que s’aprofiten de la manca de coneixement del consumidor per guanyar diners, però per desgràcia, vivim en un món on les paraules justícia, honestedat i humilitat són escasses i més si hi ha calers pel mig.
Així doncs hi ha cellers que estan prescindint d’etiquetar els seus vins amb les paraules Roble, Crianza o Reserva com és el cas de Felix Callejo a Ribera del Duero.


FELIX CALLEJO
Ja des de els 16 anys s’ha de fer càrrec del negoci familiar, relacionat amb el món del vi i la vinya i el 1989 culmina el seu somni d’elaborar el seu propi vi.


El celler consta únicament de plantes de la varietat Tinta Fina, a Sotillo de la Ribera a la província de Burgos. Les vinyes es troben situades entre 850 i 930 metres sobre el nivell del mar, on encara es pronuncia més l’habitual contrast dia/nit típic del clima atlàntic. Els tipus de sól són calcaris a les parts més altes i franc-argilosos a les parts baixes. Els sòls més calcaris de les parts altes retenen menys aigua i pot provocar un lleuger estrès hídric que ajudarà a guanyar concentració, com és el cas de la Finca Valderoble.
A Fèlix Callejo creuen en el cultiu natural i ecològic, doncs estan convençuts que un correcte tractament de la terra ajuda al vi a expressar el “terroir”, les particularitats de cada vinya.

En general, podríem dir que tots els vins elaborats per José Félix Callejo, tenen un mateix patró, en tots ells es busca una gran concentració i madureses extremes, malgrat mantenen molt bé l’acidesa. Són vins expressius, amb molta fruita de base i amb matisos de la fusta molt ben integrats. En el Flores de Callejo, que substitueix el Roble, la criança de 6 mesos relaxa el nervi del vi que es manté viu i elèctric, amb molta vigorositat aromàtica. En el Callejo, abans el Crianza, els 12 mesos de bòta li atorguen elegància i profunditat, suavitzant els tanins i equilibrant els aromes primaris i terciaris. Amb el Majuelos, l’antic Reserva, és guanya serenor i complexitat desprès de 18 mesos de criança.
Un vi que mereix menció a part, és el Finca Valderroble, el vi de “pago” del celler, a 930 metres d’alçada i amb una producció molt reduïda que concentra els gustos i aromes en menys de 900 gr per planta. Es fermentat en dipòsits de formigó i el resultat és un vi molt expressiu, amb base de fruites negres, ben madures, un perfum balsàmic molt atractiu i fusta molt neta i especiada.

En general val molt la pena tastar-los!!

Salut i Vi

Ferran Casellas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada