dimarts, 19 de febrer del 2013

Cava VS Champagne a Mont-Ferrant!!!

Caves Mont-Ferrant, Blanes - d.o.Cava
El passat dilluns 4 de febrer varem visitar el celler de Caves Mont-Ferrant a Blanes amb tot l'equip de Wine Palace Barcelona.
Per començar varem baixar a les caves, soterrades i cavades  fa practicament 100 anys. Ens expliquen que el característic sól del mediterrani català, el sauló, es trenca amb gran facilitat, convertitnt-se en sorra, i el fet de que l'estructura sigui tant sòlida va lligada amb l'humitat del propi terreny que actua com a "ingredient" de compactacó.
Les caves són llargues, fosques i silencioses, les condicions ideals per la maduració i l'envelliment del cava durant la seva segona fermentació. No hem d'oblidar que el cava neix d'una refermentació, de manera controlada, d'un vi que anomenem "base". Per tant, és impossible obviar, mentre passejes per les caves, que dins d'aquelles ampolles tant ben apilades i alineades, hi ha vida i s'hi està produint una reacció que produeix energia i calor. Aixó es degut a l'acció dels llevats (Saccaromyces bayanus), que s'alimenten del sucre i l'oxigen que troben dins l'ampolla.
Despres de visitar el celler i les caves subterrades  varem anar a per el tast, peró no un tast qualsevol, doncs era un tast "a cegues" amb productes seus barrejats amb Champagnes de cert prestigi. En total varem tastar 8 escumosos.

Aquesta es la transcripció literal de les meves notes preses a cegues:

*aquest és l'ordre en que els varem tastar.

1. Veuve Clicquot Brut, net i madur. Poma vermella, camamilla, vainilla i lleugers torrats. Acidesa metàlica, cos lleuger amb poca persistència. Penso que es Champagne. Falta consistència!!

2. Mont-ferrant Berta Bouzy, força aromàtic, poma verda, simple i fresc. Cos mig amb acidesa elevada pero molt ben integrada. Interessant.

3. Piper Heidsieck Brut, aroma iodat i torrats intensos (avellana i café), pressec madur. Bona entrada, fresc. Greixós i persistent, amb final madur. És Champagne segur. Molt interessant!!!

4. Mont-ferrant Blanes Nature, pell de taronja i clementina. Lleugerament làctic, mel de flors. Melós, cremós. Molt bona acidesa. Amargó que li dona un final llarg. Genial!!!

5. Moet & Chandon Brut Imperial, flors i fruites blanques, pell de llima. Acidea metàlica, desagradable en boca. Carbonic massa cruixent. Sembla Champagne, pero dels dolents.

6. Mont-ferrant Agusti Vilaret, afruitat i pastisseria. Fruita madura amb retro làctic i brioix. Textura molt interessant. Molt bé.

7. Mont-ferrant Experimental Xarel·lo amb bòta, iodat i brioixeria. Tropical amb notes a mango i prèssec. Nas molt seductor quasi eròtic, en boca genial equilibri. Molt rodó!! Un 10!!

8. Mont-ferrant Experimental Xarel·lo sense criança, molt net i elegant, flors i fruites, llevat subtil. Greixòs i un pel pesat. Bé.

 A la següent fotografia, l'ordre en que varen quedar puntuats entre 8 persones.

De millor puntuació (esquerra) a pitjor puntuació (dreta)

La conclusió és que en molt moments ens deixem portar per els noms o el preus. Malgrat aixó, dir també, que aquest mateix tast, amb els mateixos productes i les mateixes persones, el dia seguent hagues tingut un resultat diferents.
El que si és clar es que tant el Blanes Nature com l'Agustí Vilaret van ser per majoria els dos productes més triats i que per majoria el producte amb pitjors valoracions van ser el Veuve Clicquot Brut i el Moet & Chandon Imperial.

En definitiva, nosaltres ens ho varem passar molt bé i els volem agraïr a tota la Familia de Caves Mont-Ferrant, la seva hospitalitat i atreviment.

Salut i Bombolles
Ferran Casellas




2 comentaris:

  1. Molt interessant! Estaria bé que puguéssiu organitzar un tast a cegues d'aquest estil. Recordo que en vam fer un al 2011 de Riberas del Duero que va estar molt bé.

    Salut!

    ResponElimina
  2. La veritat és que va ser un gran tast, plè d'experiències noves que Mont-Ferrant va voler compartir amb naltros, i que a mi, personalment em van sorpendre gratament...animeu-vos amb els Xarel.los! Gràcies per aquesta oportunitat!

    ResponElimina