dimecres, 30 d’octubre del 2013

Bodegas Enguera, territori Verdil

Cuan parlem de vins, la peninsula ibèrica la podriem dividir en 3 parts tenint en compte els diferents climes i geografia. Així, tenim els blancs aromàtics del nord oest (Rueda, Rias Baixas, Valdeorras) que provenen de clima Atlàntic, els vins de l’altiplà peninsular amb un clima marcadament Continental que ens dona vins glicèrics, densos i amb cos (Rioja, La Mancha, Mentrida, Ribera de Guadiana) i per últim els vins de clima Mediterrani. Aquests són els més dificils de definir en un sol grup doncs des del Coll de Roses fins a Sanlúcar de Barrameda pots trobar centenars de petits microclimes degut a l’especial orografia de tot el litoral mediterrani.



Així trobem cellers tant interessants com el que us presentem avui, Bodegas Enguera.
Es tracta d’un petit celler situat al sudoest de la provincia de València. Compta amb 160ha de vinyes repartides per diferents zones dins de la DO València.
Alguns del vins que podeu trobar a les nostres botigues són el BLANC D’ENGUERA, un vi interessantissim elaborat amb una varietat típica de la Vall dels Alforins, la Verdil. També esta compost a parts iguals amb un 10% de Chardonnay, Viognier i Sauvignon blanc. És un vi passat lleugerament per bóta, complexe, amb notes cítriques (aranja i bergamota), flors dolces, notes de mel i un final exotic (litxi i nespre). En boca és vigoròs però molt elegant. Personalment crec que es un dels millors vins blancs espanyols que he tastat aquest any. Per altre banda el DIS=TINTO, elaborat amb Tempranillo i Syrah és un vi golòs i consistent, amb una lleugera criança en bóta que li aprota estabilitat. Predominen les notes de fruita vermella (grosella, gerd i melmelada de cirera), notes de resina de pi, lleugers torrats i espècies dolces (cacao i pebre de jamaica).

Un altre vi molt particular del celler és el VI DE GEL de Verdil veremat el mes d’octubre amb un potencial de 13º d’alcohol. Es fermenta parcialment per tal d’obtenir un vi amb 9º i la resta de sucre queda residual aprotant dolçor, densitat i fruitositat. Carácter molt citric (aranja i pell de llimona confitada), notes minerals, mel i especies dolces (canyella). Un fantàstic vi dolç natural de sobretaula o per acompanyar postres de fruita o xocolata.
Per últim cal destacar que el propi celler elabora una gama de vins joves (blanc, rosat i negre) molt interessants i amb molt bona relació qualitat-preu, el CASA LLUCH que deuen el nom al d’una de les finques més importants propietat del celler.

El celler, preocupat per deixar un món millor del que s'han trobat treballen per tal de descubrir millors maneres de tractar la vinya i han estat certificats per la seva no agresió al medi. En podeu llegir més AQUÍ!

Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona

dimarts, 29 d’octubre del 2013

La Festa del Xarel·lo 2013

Ahir a Finca Parera varem poder gaudir de la vessant més lúdica del vi a la Festa del Xarel·lo que cada any organitze en Ruben i en Jordi Parera. A la festa varen assistir mes d’un centenar de persones relacionades amb el món del vi, sumillers, marxants o simples enamorats d’un bon vi. Aprofitant la festa varem poder tastar els nous vins d’enguany del Clar, Roig i Fosc. Varem començar veremant un petit jardinet de Xarel·lo deixat sobremadurar (estem a 28 d’octubre!!). Per sort ningú es va tallar un dit i varem poder seguir la festa amb un esmorzar de vinya, butifarra, seques i un bon pa amb tomàquet acompanyats de Faust i Sassó decantats en porro i que val a dir estaven fantàstics!!



A continuació vam anar a trepitjar el raïm veremat del qual us deixo algunes fotos per la posteritat. Com diuen que una imatge val mes que mil paraules...







Agraïr de tot cor a la Familia Parera el fantàstic dia que varem passar envoltats de bon ambient, bon vi i millor companyia.

Equip Wine Palace Gerard, Lidia, Carles i Ferran

dilluns, 28 d’octubre del 2013

Noticia: Clos Pons entre els millors vins de Catalunya


Clos Pons entre els millors vins de Catalunya


Ens plau comunicar-los que aquest passat divendres 11 d’Octubre, en la cerimònia de lliurament dels premis als millors vins catalans VINARI 2013, CLOS PONS va rebre importants reconeixements a la qualitat dels seus vins. Aquests van ser els premis rebuts:

ALGES 2010: 3r Millor Vi Negre de Criança de Catalunya. Vinari de Bronze.

ALGES 2010: Millor Vi de la DO Costers del Segre. Vinari d’Or Especial.

ROC DE FOC 2011: 3r Millor Vi de la DO Costers del Segre. Vinari de Bronze.

Aquests reconeixements situen a ALGES 2010 com un dels millors vins de Catalunya en categoria de negres amb Criança i el millor dins de la DO Costers del Segre.

Així mateix, CLOS PONS es situa com un referent de qualitat dins de la DO Costers del Segre, havent rebut dos dels tres primers premis,  el del millor vi amb un Or especial per ALGES 2010 i el bronze amb ROC DE FOC 2011.

Els premis VINARI és el concurs dels vins que s’elaboren i produeixen a Catalunya. Amb la col·laboració de totes les Denominacions d’Origen i de la Generalitat de Catalunya, entre altres institucions, el concurs vol ser el referent dels vins catalans.

Un jurat composat per 50 catadors considerats entre els millors del país, alguns d’ells referents internacionals en el mon del vi, van catar els 730 vins que es van presentar al concurs. Les cates es van fer completament a cegues i els vins es van anar seleccionant en diferents fases eliminatòries fins arribar a la fase final en que es van seleccionar els vins premiats.

Aquests reconeixements se sumen als rebuts recentment per part de Guía Peñín, que situen a Clos Pons com un dels 120 cellers amb vins millors puntuats entre els vins espanyols.  

divendres, 25 d’octubre del 2013

Fira de Formatges de Sant Ermengol 2013


El passat cap de setmana 19 i 20 d’octubre es va celebrar com es ja costum desde fa centenars d’anys, la fira més antiga del nostre pais, Sant Ermengol. En aquesta fira reb especial importancia la trobada de formatgers del Pirineu ( amb formatgers de França, Pais Vasc, Navarra i Catalunya) i dins la qual s’organitza el consurs més important de formatges artesans de Catalunya.
Aquest any vaig tenir el plaer de poder participar com a Jurat Técnic del concurs on es reuneixen més de 140 formatges artesans i fins a 40 jutges de reconegut prestigi en el sector com Enric Canut, Pep Palau, Ada Parellada o Xavier Bordetes.
En aquesta ocasió em va tocar tastar i jutjar els formatges de la categoria “Ovella de Quallada Enzimàtica” on la varietat i la qualitat es realment espectacular. Varem tastar fins a 34 formatges d’ovella de diferents formes, gustos i estils entre els quals hi havia Idiazabals (fumats i sense fumar), formatges de pastor de Navarra, alguns Pirinée Brebis o formatges molt interessants també de Catalunya.
Malgrat la dificultat varem poder seleccionar els 3 finalistes (or, plata i bronze).




Recordeu, que tots aquests formatges artesans els podeu trobar a les botigues Wine Palace de Barcelona Av. Sarrià, Sant Cugat del Vallès i Roses i molt properament també a WP Girona.

PS: Per motius de temps vaig haver de marxar abans de l'entrega de PREMIS 2013 i encara no s'han publicat a internet. Tot just es publiquin us els farem saber!!

Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona

dijous, 24 d’octubre del 2013

Deconstruint el vi català - Documental sobre vi, territori i cultura

Us fem ressó d'un reportatge molt interessant sobre el món del vi a Catalunya amb opinions tant interessants com les de Ruben Parera de "Finca Parera" (CLAR, ROIG, FOSC, FAUST, SASSÓ).



Esperem que us agradi!!

Ferran Casellas

dimecres, 23 d’octubre del 2013

Forvm: L'art del Vinagre

Des dels temps de romans fins enguany, les nostres vinyes han vist passar pel seu davant milers d’històries. Ara, els nostres vinagres, concentren tota aquesta experiència en cadascuna de les receptes que milers de cuiners de tot el món ofereixen als seus restaurants. Amb aquests gairebé 2000 anys d’història latent en el "terroir" on creixen les nostres vinyes, a Cellers Avgvstvs Forvm sabem com d’important és el pas del temps pels nostres productes. Els vinagres FORVM són fruit de la paciència, la cura i la passió per obtenir un producte excel·lent. Gràcies a la qualitat dels nostres vins, els vinagres FORVM són referència a les millors cuines del món, aportant color,  sabor i textura a tot tipus de receptes i paladars.


Per allà a l’any 1991, vam pensar la possibilitat de fer un bon vinagre agredolç pel nostre consum, amb la mateixa qualitat que fèiem els nostres vins. I així, després d´un temps i de tenir el vist i plau de molts amics chefs que els havien tastat, vam poder ampliar la nostra oferta de productes al mercat.
Vam crear la marca FORVM amb un vinagre agredolç de la varietat de Cabernet Sauvignon amb una producció molt limitada ja que es un procés molt artesanal, amb un envelliment en barriques. Des de fa uns anys que treballem amb soleres de mes de 8 anys.
A l’any 1994 amb la mateixa marca FORVM vam començar a elaborar un vinagre agredolç amb la varietat de Chardonnay, ja que molts cuiners ens demanaven un agredolç que el color no interferís en els plats. Durant el procés d’elaboració hi incorporem vinagre de soleres de mes de 3 anys.
De les primeres soleres, es va guardar una reserva de la varietat del Cabernet Sauvignon, amb botes de roure a les BARRAQUES DE PEDRA SECA que hi ha al mig de les vinyes , de les quals , a partir de l’any 2000 es va començar a comercialitzar una producció limitada de 1200 botelles a l’any amb la marca FLAVIVS i que en l’actualitat, supera els 20 anys de soleres amb la mateixa producció inicial.
L’última incorporació al mercat es el FORVM amb la varietat Merlot, un vinagre agredolç elaborat amb vins joves de la varietat Merlot i que es presenta sense cap tipus d’envelliment en barrica. D’aquesta manera aconseguim un vinagre molt fresc i amb un bonic color violeta.
Podem comentar que actualment els productes estrelles de casa nostra son els vinagres FORVM amb una producció anual aproximada d´unes 200.000 ampolles.
Mentre que dels vins, rondem les 90.000 - 120.000 ampolles, segons l´anyada i la qualitat del raïm.
Actualment estem comercial-litzant els nostres vins i vinagres en uns 30 països per tot el món.
Els millors a destacar pel FORVM: USA (millor client), Austràlia, UK, Suïssa, Canadà, Països Escandinaus, Bèlgica, Holanda, Japó...
Pels vins Avgvstvs: Bèlgica, UK, Holanda, Luxemburgo, USA, Japó, Xina.


FORVM CABERNET
A partir de vins elaborats per nosaltres amb la varietat Cabernet Sauvignon, els quals acetifiquem mitjançant un sistema propi, obtenim un vinagre potent, però que conserva moltes característiques del vi inicial. Aquest vinagre, junt amb most de raïm, passa a botes de 300 litres on iniciarà un procés d’envelliment per un sistema similar al de Soleras. A l’hora de preparar un cupatge per embotellar agafen, del bloc de botes que toca, sols un 20% aproximadament de cada bota, les quals posteriorment seran reomplertes amb vinagre i most nou per continuar el procés d’envelliment. Fins pràcticament dos anys  després no en tornarem a treure. Aquest llarg procés d’envelliment fa que tingui una gran suavitat, elegància i un bonic color cohoba totalment natural.
FORVM CHARDONNAY
A partir de vins elaborats per nosaltres amb la varietat Chardonnay, els quals acetifiquem mitjançant un sistema propi, obtenim un vinagre que conserva moltes característiques del vi inicial. A aquest vinagre hi afegim una part de most de raïm i una part de vinagre envellit amb soleres de 3 anys, que li dóna un toc molt especial. Després de una lleugera clarificació estarà a punt d’embotellar.
FORVM MERLOT
A partir de vins elaborats per nosaltres amb la varietat Merlot, els quals acetifiquem mitjançant un sistema propi, obtenim un vinagre que conserva moltes característiques del vi inicial. A aquest vinagre hi afegim una part de most de raïm, el deixem reposar uns dies i ja el tenim apunt d’embotellar. El fet de que utilitzem vins joves de Merlot i de que no passi per cap procés d’embelliment, fa que mantingui una gran frescor i tingui un color violeta intens, senyal de la seva joventut.
FLAVIVS
Elaborat a partir de les Soleras inicials que tenim a les barraques de pedra, al mig de les vinyes, on vàrem començar a elaborar els nostres agredolços. D’aquestes Soleras, que actualment tenen uns 20 anys, en trèiem aproximadament uns 300 litres a l’any (un 3-4%) per poder-lo  embotellar i mostrar les característiques d’aquest llarg envelliment. A continuació reomplim les botes amb Forvm (+ 8 anys de Soleras). Cal destacar els aromés que ha anat adquirint durant aquests anys.

Albert Roca
Propietari de Avgtvstvs - Forvm


dilluns, 21 d’octubre del 2013

XIV Salò dels Millors Vins d'Espanya "Peñin"

Com es costum, cada any, ens desplacem fins a Madrid per gaudir d’un tast ple d’estrelles del firmament del vi español.



Aquest any, el tast es va realitzar al Museu del Ferrocarril tot molt ben ambientat, en un espai de sostres alts que permetien que l’ambient es mantingues molt poc carregat, cosa que ajuda molt en tastos multitudinaris.
En aquest cas, varem poder tastar algun dels grans vins de reconegut prestigi de la peninsula com els de Castell d’Encus (DO Costers del Segre), Ferrer Bobet (DO Priorat), Celler Vall-Llach, que presentava el nou vi de finca “Finca la Rosa” (DO Priorat), Dominio de Atauta (DO Ribera del Duero), Caves Recaredo amb els Reserva Particular i Turó d’En Mota (DO Cava), Alonso del Yerro amb un espectacular “Maria” (DO Ribera del Duero), Bodegas Enguera amb el fantastic “Engera blanco” o Bodegas Ramirez de Ganuza (DOCa Rioja) entre molts d’altres. Però el més interessant són els petits tresors que pots descobrir-hi i que properament aniran arrivant a les botigues.
En aquest cas, alguns d’aquests vins sorprenents van ser els elaborats a la Ribeira Sacra per Coto de Gomariz, els magnifics vins de Navarra d’Oliviere Riviere, “Emilio Valero”, Amburza”, “Usuaran”, “Viña de San Martin” (DO Navarra), els “Pricum Albarin Barrica” i “Pricum Valdemuz” de Bodegas Magón (DO Tierra de León) o les femenines granatxes de Jimenez Landi (DO Mentrida).

En fi, a Wine Palace procurem estar sempre a l’ultima per poder oferir totes les novetats!!

Equip de Sumillers Wine Palace


dimarts, 15 d’octubre del 2013

Celler Tianna Negre, DO Binissalem Mallorca

Els vins de les Balears mai han gaudit d’un gran prestigi  fora de les Illes.  Segurament no podem trobar un sol motiu per explicar-ho, pero la baixa producció i la tendència a consumir i local a totes les illes fa que no tinguin excessiva necessitat d’exportar el vi fora de Ses Illes. El gruix dels vins de les Balears els podem trobar a l’illa de Mallorca.



En general, podem distingir dos estils força diferenciats, els més oxidatius elaborats a la zona de Binissalem, al centre de l’illa, i els més avantguardistes de les regions de Pla i Llevant i del nord di l’illa a la Serra de Tramuntana. Això no vol dir que tots els Binissalem segueixin aquest patró i un clar exemple son els vins del Celler Tianna Negre dels que parlarem a continuació.
Si hem de fer una radiografia general dels vins mallorquins cal destacar les varietats autòctones Prensal blanc (blanca) i Callet, Fogoneu i Mantonegro (negres). Els blancs tenen un perfil fresc, amb notes de fruites blanques carnoses (poma) i lleugers anisats. Són vins poc aromàtics i en  molts casos es combinen amb d’altres raïms més contundents com la Chardonnay. El més habitual són els vins joves o amb molt poca criança doncs van molt justos d’acidesa.


Amb els negres ens trobem amb un cas similar. Les varietats Mantonegro i Callet són força oxidatives i per tant necessiten la companyia de raïms que mantinguin millor el color i la textura com el Cabernet Sauvignon, el Merlot o fins i tot la Syrah. Malgrat això, tots els vins elaborats amb les varietats autòctones mantenen una personalitat molt marcada i amb registres aromàtics molt desconeguts a la península. En general, degut al clima i a aquestes varietats, no solen ser vins de llarguíssima criança i tenen una evolució en ampolla relativament curta.
El Ses Nines 2011 s’elabora a partir de Mantonegro, Callet, Cabernet Sauvignon, Syrah i Monastrell. Busca ser un vi fresc i aromàtic i per això no se’l deixa madurar mes de 3 mesos en bota. És un vi dens, complexa per la combinació d’aromes de fruita negra madura (cirera i mora), especies (anís, pebre blanc), herbacis (fonoll, camamilla) i amb un final lleugerament torrat.
El Ses NinesSelecció 2011, amb una producció de 2500 ampolles, s’elabora amb un cupatge similar, on predominen el Mantonegro i el Callet amb més del 60% i la resta de petites pinzellades de Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. En aquest cas, els aromes mostren mes foscor i et transporten a un món més llunyà, amb records balsàmics, de fruita licorosa (cirera) i fruita negra madura (pa de figues). Els torrats són molt presents peró s’integren perfectament amb les sensacions dolces (dàtil) i especiades (clau d’olor i pebre negre). El temps de criança ronda els 10 mesos.

El TiannaBocchoris pretén transportar-nos al passat i la manera de fer les habitants de Mallorca. Bocchoris va ser una de les ciutats mes importants de l’illa durant l’Imperi Romà en l’època de Plini el vell. Elaborat amb Mantonegro i el Callet amb més del 60% i la resta de petites pinzellades de Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. En nas predominen les sensacions dolces de violeta i mel, amb un fons molt mediterrani (branca de tomaquera i farigola llimonera) i lleugers balsàmics (eucaliptus). La fusta queda molt discretament integrada.

Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona
www.winepalace.es

divendres, 11 d’octubre del 2013

Cloud on Gin&tonic

Dificultat: Baixa
Preu: € (de € a €€€€)

Aquest més el gin&tonic que us proposem busca jugar amb les diferents desitats de les begudes per preparar un combinat visulament molt atractiu.

Foto realitzada a Wine Palace per l'article sobre Gin&Tonics de la Revista Epicur

Per preparar-lo necessitem:
Mayfair London Dry
Blue Curaçao d’Heritier Guyot
Mandarina
Llima

Prepareu un grell de taronja sense pelar i reserveu. En una coctelera barrejeu 5 cl. de Mayfair London Dry, 2 cl. de suc de mandarina natural i unes gotes de suc de llima. Batre-ho bé durant 10 segons i servir tot el contingut de la coctelera (gel inclòs) en el got. Introduir el grell de mandarina i omplir el got amb Tònica Thomas Henry. Dona un parell de voltes amb la cullera a tot el preparat i per finalitzar, afegeix amb molta cura un petit raig de Blue Curaçao d’Heritier Guyot. Veureu com el licor baixa fins el fons del got creant un petit núvol blau.

Salut i fins la propera!

Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona  

dimarts, 8 d’octubre del 2013

Domaine Fèvre, AOC Chablis (1a part)

La prestigiosa regió de Chablis, en moltes ocasions, hi ha tendència a associarla amb la Bourgogne, molt possiblement perque s’hi elaboren vins de caracteristiques aparentment similars o perque molts productors de la zona elaboren vins tant en una regió com a l’altre. Peró la realitat es que són dues regions força diferenciades (malgrat estan amparades sota el mateix paraigües) i estan separades per una distància prou gran com per poder trobar importants diferencies entre els seus vins degut al clima o geologia.
La Nathalie i el Gilles de Domaine Fèvre són propietaris i recolectors d’aquest petit celler al cor de Chablis a Fontenay-Près-Chablis, un poblet de nomès 135 habitants.



Com deiem, els Chablis deuen les seves principals caracteristiques al clima i la geologia. Els 160 km que separen Chablis del nord de la Côtes de Beaune es tradueixen en un fred molt més extrem i de fet les gelades són un dels factors que en molts casos poden variar els preus dels vins i la seva qualitat d’un any a l’altre, i es que una de les caracteristiques de Chablis és la gran oscilació entre les diferents anyades. Aquest fred, provoca una maduresa lenta, augmenta la carrega aromàtica del raïm i proveeix d’una acidesa molt caracteristica força elevada. En quant al terrer, es tracta d’una zona geològicament molt interessant, per una banda per la gran quantitat de fossils d’ostra i de diferents curstàcis que es poden trobar fàcilment passejant per les vinyes, però és especialement interessant el terrer d'argila  de Kimmeridgian (etapa de l'alt Juràssic) que aporta una gran mineralitat als vins. De manera general, podriem dir que els vins de Chablis se solen elaborar en inoxidable i que expressen principalment aromes primaris malgrat també s'utilitzen botes de roure en la seva elaboració sense procurant que no predomini en el vi.


A Chablis els vins es divideixen principalment segons la classificació de les vinyes. Així trobem els Petit Chablis, els més senzills, per consumir durant l’any, amb molta fruita i acidesa elevada, els Chablis també genèrics però lleugerament més complexes, habitualment fermentats en tines de fusta encara que també s’elaboren sense contacte amb fusta. Aquests ja permeten una mica més d’evolució, entre 2 i 3 anys malgrat he pogut tastar el CHABLIS D. FÈVRE 2007 i 2008 (tast realitzat el maig de 2013) i encarà es mostraven equilibrats, amb una gran maduresa però amb molta fruita. El CHABLIS D.FÈVRE que tenim actalment és el 2012, molt net i fragant, amb notes de fruites blanques carnoses (poma i pera), amb matisos de fruita de pinyol (prèssec i nespre) i amb una acidesa molt ben integrada i viva. També és interessant de poder gaudir d'aquest tipus de vi en format MAGNUM doncs l'evolució encara és més lenta i l'integració aromàtica més perfecte.


Continuarà...

Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona

divendres, 4 d’octubre del 2013

Vesper by James Bond 007

Dificultat: Baixa
Preu: €€ (de € a €€€€)

En una de les darreres pelicules de James Bond, a Casino Royal, el 007 crea una nova versió del cocktail clàssic amb mes variacions que existeix, el Dry Martini. En aquest cas, es fa preparar un Dry força sec i molt aromàtic amb la peculiaritat d’aromatitzar el cocktail amb Lillet, un aperitiu francès elaborat amb vi blanc de la bordeus (sauvignon blanc i semillon) macerat amb taronja i altres ingredients..
El Dry Martini clàssic esta compost de ¾ parts de Ginegra London Dry i ¼ part de Vermut blanc francès (sec). Quan es vol gaudir d’una versió més seca, s’ha d’augmentar més ginebra i menys vermut. De fet hi ha qui diu que la versió més seca del Dry Martini es en la que el Barman nomès t’ensenya l’ampolla del vermut!!!
En aquesta ocasió, James Bond, utilitza una altre manera de donar sequedat al combinat, substituint una part de la ginebra per vodka. Així doncs, per elaborar aquest cocktail necessitem:

Vodka Snow Queen
Gin Botanist
Lillet
Llimona

Cal preparar el cocktail en el vas mesclador. Introduir gel abundant, servir ¼ part de vodka, ¾ parts de Gin Botanist, un raig de Lillet i refredar bé en el vas. Servir en copa de cocktail previament refredada i decorar amb una pell de llimona. I sobre tot, com diria James Bond, “Martini, shakennot stirred”.
* el cocktail original estava fet amb Gin Gordon’s i el vodka no s’especificava marca. Les marques que nosaltres us recomenem són les que nosaltres considerem que queden millor.


 No deixeu de visitar la pagina BOND LIFESTYLE doncs hi trobareu els seus cocktails preferits, champagnes, cognacs, rellotges, roba,...

Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Schloss Schönborn, els vins del Rheingau (part 1)

Una de les darreres incorporacions a la selecció de vins internacionals de les botigues ha estat el celler GRAF VON SCHÖNBORN de la fresca regió del Rheingau. Es tracta d'un dels cellers més antics d'alemania i es caracteritza per elaborar vins de grandissima qualitat tot respectant les caracteristiques propies de cada terrer tal com és especialment caracteristic en els vins del seu país.
A continuació fem una breu introducció de tots els vins que podeu trobar a les botigues.


SCHLOSS SCHÖNBORN
RIESLING TROCKEN 2012
Es tracta d’un vi sec, fresc i aromàtic. És la linia més genérica del celler, on s’utilitzen per la seva elaboració les parceles i vinyes més joves doncs es busca un estil de vi per consumir jove (2012-2014), amb una gran vigorositat aromàtica amb notes que van de la fruita blanca carnosa (pera, codony), flors blanques, lleugeres notes herbàcies i un final característic a meló madur. En boca es sec, amb bona acidesa, de cos mig-lleuger.
Perfecte com aperitiu, per acompanyar fumats i conserves de peix aixi com formatges suaus de vaca o cabra.


(La paraula Trocken significa sec. No sempre s'indiquen peró si apareix a l’etiqueta podeu estar segurs que es sec.)

SCHLOSS SCHÖNBORN
RIESLING 2012
És el “germà” de l’anterior vi amb la diferencia del gramatge de sucre residual. En aquest cas, el vi es vinifica mantenint una quantitat de sucre del propi most que no arriva a fermentar. Es per aixó que la seva graduació es de 9.5% vol. La diferencia de 2% vol. amb l’anterior es el sucre “no fermentat”.
Aquest sucre aporta al vi sensació de fruita a la boca, més cos i untuositat, potenciant els aromes de fruites i flors.
No es un vi de postre, aquest tipus de vi son genials com aperitiu doncs el sucre estimula la gana. Podem fer-lo anar de la mà de formatges (especialment els mès acids de cabra tipus Selles sur Cher, Pla d'Alba, Piràmide de Mas Rovira o el Craba de Taüll), amanides amb formatges i fruita, pastes i plats lleugers. La capacitat d’envelliment és similar malgrat el sucre actua com conservant fet que pot allargar lleugerament la seva vida. 2012-2015.



SCHLOSS SCHÖNBORN HATTENHEIM PFAFFENBERG
RIESLING TROCKEN 2012
En el vi alemany rep una gran importancia la regió doncs els tipus de sól i les diferencts inclinacions i climes són determinants en els vins.
En aquest cas a la població de Hattenheim i en concret de la vinya de Pfaffenberg, una de les mes prestigioses de la zona, sobté aquest Riesling Trocken de major profunditat i complexitat que els vins anteriors on predominaven els aromes més primaris.
En aquest cas, d’entrada ja podem percebre aromes més especiades (clau d’olor i cardamom), que es fonen amb fruites blanques carnoses (codony i meló madur) i flors blanques dolces i fruites més tropicals (nespre i préssec de vinya). A mesura que el vi s’oxigena, apareixen les primeres notes d’hidrocarburs i tofona blanca.
Vi amb gran capacitat d’envelliment, 2012-2020.

(Pfaffenberg és una vinya de 2,5 hectàrees on predominen els sóls calcaris que donen lloc a vins de bona acidesa i gran capacitat d’envelliment.)


SCHOLOSS SCHÖNBORN HOCHHEIM KIRCHENSTÜCK
RIESLING TROCKEN 2012
La vinya de Kirchenstück és sens dubte una de les més prestigioses de Rheingau. Aquest vi, de característiques i qualitat molt similars a l’anterior es diferencia pel mesoclima especific de la zona doncs es una de les vinyes més orientals i gaudeix d’un clima lleugerament més càlid que a Hattenheim. Aixó es tradueix en una major intensitat de fruita madura (meló madur), i fins i tot licoròs, amb notes de flors dolces i una mineralitat força marcada. En boca pot donar una sensació de major densitat i lleugerament més greixòs. Vi amb gran capacitat d’envelliment, 2012-2020.


SCHLOSS SCHÖNBORN HATTENHEIM “ALTE REBEN”
RIESLING TROCKEN 2012
De la mateixa regió que el Pfaffenberg, a Hattenheim, tenim aquest vi que no prové d’una vinya concreta sinó que té la caracteristica de ser un Alte Reben (vinyes velles). És un concepte no regulat per la legislació alemana peró es de fiar. En principi són vins elaborats amb vinyes de mes de 40 anys però poden arrivar a utlilitzar-se vinyes de 80 i 100 anys. L’objectiu no es que sigui de vinyes velles sinó que el que es busca és elaborar vins més complexes, on la mineralitat i les notes d’hidrocarburs s’expressin amb més claredad i intensitat sempre sobre la base de fruita fresca i flors. Aquest vi necessita una certa oxigenació per tant es recomana d’obrir amb antelació i no consumir massa fred. Consum 2013-2020.


Es aconsellable, en cas de consumirla entre 6-8 persones, de decantarlo doncs ens cas contrari ens trobarem que quan comenci a expressar tot el seu potencial ja s’haurà acabat l’ampolla.

SCHLOSS SCHÖNBORN MARCOBRUNN ERSTES GEWÄCHS
RIESLING TROCKEN 2011
Igual que passa a la Bourgogne, les vinyes estan separades per Einzellage, que són petites parcel·les amb unes característiques climatológiques i orogràfiques diferenciades. Aquestes parcel·les estan clasificades segons aquestes caracteristiques. Les de nivell mes alt són les Grosses Gewächs o Erstes Lage (també anomenat Erstes Gewächs). Aquesta designació es unicament per a vins secs.
Marcobrunn és caracteritza per donar vins de força cos, ben estructurats i d’una gran complexitat sobretot en mineralitat i hidrocarburs. La fermentació i criança s'ha fet en tonels de fusta durant practicament 8 mesos. Estem davant d’un vi extraordinari. Consum 2013-2030.


SCHLOSS SCHÖNBORN DOMDECHANEY ERSTES GEWÄCHS
RIESLING TROCKEN 2011
Al igual que el vi anterior, aquest prové de vinyes concretes de gran qualitat. En aquest cas a Domdechaney els sols representen una gran varietat de minerals i el fet de contenir argila en el subsol produeix vins de gran volum i bona maduresa al mateix temps que es preserva una excel·lent acidesa. Predominen les notes de meló i litxi. Consum 2013-2030.

Com a curiositat, aquest celler disposa d'una de les ampolles de vi més antigues que es poden trobar actualment al mercat valorat en 29.500$.


Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona