Els vins de les
Balears mai han gaudit d’un gran prestigi
fora de les Illes. Segurament no
podem trobar un sol motiu per explicar-ho, pero la baixa producció i la tendència
a consumir i local a totes les illes fa que no tinguin excessiva necessitat
d’exportar el vi fora de Ses Illes. El gruix dels vins de les Balears els podem
trobar a l’illa de Mallorca.
En general, podem
distingir dos estils força diferenciats, els més oxidatius elaborats a la zona
de Binissalem, al centre de l’illa, i els més avantguardistes de les regions de
Pla i Llevant i del nord di l’illa a la Serra de Tramuntana. Això no vol dir
que tots els Binissalem segueixin aquest patró i un clar exemple son els vins
del Celler Tianna Negre dels que parlarem a continuació.
Si hem de fer una
radiografia general dels vins mallorquins cal destacar les varietats autòctones
Prensal blanc (blanca) i Callet, Fogoneu i Mantonegro (negres). Els blancs
tenen un perfil fresc, amb notes de fruites blanques carnoses (poma) i lleugers
anisats. Són vins poc aromàtics i en
molts casos es combinen amb d’altres raïms més contundents com la
Chardonnay. El més habitual són els vins joves o amb molt poca criança doncs
van molt justos d’acidesa.
Amb els negres
ens trobem amb un cas similar. Les varietats Mantonegro i Callet són força
oxidatives i per tant necessiten la companyia de raïms que mantinguin millor el
color i la textura com el Cabernet Sauvignon, el Merlot o fins i tot la Syrah.
Malgrat això, tots els vins elaborats amb les varietats autòctones mantenen una
personalitat molt marcada i amb registres aromàtics molt desconeguts a la península.
En general, degut al clima i a aquestes varietats, no solen ser vins de llarguíssima
criança i tenen una evolució en ampolla relativament curta.
El Ses Nines 2011
s’elabora a partir de Mantonegro, Callet, Cabernet Sauvignon, Syrah i
Monastrell. Busca ser un vi fresc i aromàtic i per això no se’l deixa madurar
mes de 3 mesos en bota. És un vi dens, complexa per la combinació d’aromes de
fruita negra madura (cirera i mora), especies (anís, pebre blanc), herbacis
(fonoll, camamilla) i amb un final lleugerament torrat.
El Ses NinesSelecció 2011, amb una producció de 2500 ampolles, s’elabora amb un cupatge
similar, on predominen el Mantonegro i el Callet amb més
del 60% i la resta de petites pinzellades de Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot.
En aquest cas, els aromes mostren mes foscor i et transporten a un món més
llunyà, amb records balsàmics, de fruita licorosa (cirera) i fruita negra
madura (pa de figues). Els torrats són molt presents peró s’integren
perfectament amb les sensacions dolces (dàtil) i especiades (clau d’olor i
pebre negre). El temps de criança ronda els 10 mesos.
El TiannaBocchoris pretén transportar-nos al passat i la manera de fer les habitants de
Mallorca. Bocchoris va ser una de les ciutats mes importants de l’illa durant
l’Imperi Romà en l’època de Plini el vell. Elaborat amb Mantonegro i el Callet
amb més del 60% i la resta de petites pinzellades de Cabernet Sauvignon, Syrah
i Merlot. En nas predominen les sensacions dolces de violeta i mel, amb un fons
molt mediterrani (branca de tomaquera i farigola llimonera) i lleugers balsàmics
(eucaliptus). La fusta queda molt discretament integrada.
Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona
www.winepalace.es
Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona
www.winepalace.es
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada