dimarts, 15 d’octubre del 2013

Celler Tianna Negre, DO Binissalem Mallorca

Els vins de les Balears mai han gaudit d’un gran prestigi  fora de les Illes.  Segurament no podem trobar un sol motiu per explicar-ho, pero la baixa producció i la tendència a consumir i local a totes les illes fa que no tinguin excessiva necessitat d’exportar el vi fora de Ses Illes. El gruix dels vins de les Balears els podem trobar a l’illa de Mallorca.



En general, podem distingir dos estils força diferenciats, els més oxidatius elaborats a la zona de Binissalem, al centre de l’illa, i els més avantguardistes de les regions de Pla i Llevant i del nord di l’illa a la Serra de Tramuntana. Això no vol dir que tots els Binissalem segueixin aquest patró i un clar exemple son els vins del Celler Tianna Negre dels que parlarem a continuació.
Si hem de fer una radiografia general dels vins mallorquins cal destacar les varietats autòctones Prensal blanc (blanca) i Callet, Fogoneu i Mantonegro (negres). Els blancs tenen un perfil fresc, amb notes de fruites blanques carnoses (poma) i lleugers anisats. Són vins poc aromàtics i en  molts casos es combinen amb d’altres raïms més contundents com la Chardonnay. El més habitual són els vins joves o amb molt poca criança doncs van molt justos d’acidesa.


Amb els negres ens trobem amb un cas similar. Les varietats Mantonegro i Callet són força oxidatives i per tant necessiten la companyia de raïms que mantinguin millor el color i la textura com el Cabernet Sauvignon, el Merlot o fins i tot la Syrah. Malgrat això, tots els vins elaborats amb les varietats autòctones mantenen una personalitat molt marcada i amb registres aromàtics molt desconeguts a la península. En general, degut al clima i a aquestes varietats, no solen ser vins de llarguíssima criança i tenen una evolució en ampolla relativament curta.
El Ses Nines 2011 s’elabora a partir de Mantonegro, Callet, Cabernet Sauvignon, Syrah i Monastrell. Busca ser un vi fresc i aromàtic i per això no se’l deixa madurar mes de 3 mesos en bota. És un vi dens, complexa per la combinació d’aromes de fruita negra madura (cirera i mora), especies (anís, pebre blanc), herbacis (fonoll, camamilla) i amb un final lleugerament torrat.
El Ses NinesSelecció 2011, amb una producció de 2500 ampolles, s’elabora amb un cupatge similar, on predominen el Mantonegro i el Callet amb més del 60% i la resta de petites pinzellades de Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. En aquest cas, els aromes mostren mes foscor i et transporten a un món més llunyà, amb records balsàmics, de fruita licorosa (cirera) i fruita negra madura (pa de figues). Els torrats són molt presents peró s’integren perfectament amb les sensacions dolces (dàtil) i especiades (clau d’olor i pebre negre). El temps de criança ronda els 10 mesos.

El TiannaBocchoris pretén transportar-nos al passat i la manera de fer les habitants de Mallorca. Bocchoris va ser una de les ciutats mes importants de l’illa durant l’Imperi Romà en l’època de Plini el vell. Elaborat amb Mantonegro i el Callet amb més del 60% i la resta de petites pinzellades de Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. En nas predominen les sensacions dolces de violeta i mel, amb un fons molt mediterrani (branca de tomaquera i farigola llimonera) i lleugers balsàmics (eucaliptus). La fusta queda molt discretament integrada.

Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona
www.winepalace.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada