dimecres, 2 d’octubre del 2013

Schloss Schönborn, els vins del Rheingau (part 1)

Una de les darreres incorporacions a la selecció de vins internacionals de les botigues ha estat el celler GRAF VON SCHÖNBORN de la fresca regió del Rheingau. Es tracta d'un dels cellers més antics d'alemania i es caracteritza per elaborar vins de grandissima qualitat tot respectant les caracteristiques propies de cada terrer tal com és especialment caracteristic en els vins del seu país.
A continuació fem una breu introducció de tots els vins que podeu trobar a les botigues.


SCHLOSS SCHÖNBORN
RIESLING TROCKEN 2012
Es tracta d’un vi sec, fresc i aromàtic. És la linia més genérica del celler, on s’utilitzen per la seva elaboració les parceles i vinyes més joves doncs es busca un estil de vi per consumir jove (2012-2014), amb una gran vigorositat aromàtica amb notes que van de la fruita blanca carnosa (pera, codony), flors blanques, lleugeres notes herbàcies i un final característic a meló madur. En boca es sec, amb bona acidesa, de cos mig-lleuger.
Perfecte com aperitiu, per acompanyar fumats i conserves de peix aixi com formatges suaus de vaca o cabra.


(La paraula Trocken significa sec. No sempre s'indiquen peró si apareix a l’etiqueta podeu estar segurs que es sec.)

SCHLOSS SCHÖNBORN
RIESLING 2012
És el “germà” de l’anterior vi amb la diferencia del gramatge de sucre residual. En aquest cas, el vi es vinifica mantenint una quantitat de sucre del propi most que no arriva a fermentar. Es per aixó que la seva graduació es de 9.5% vol. La diferencia de 2% vol. amb l’anterior es el sucre “no fermentat”.
Aquest sucre aporta al vi sensació de fruita a la boca, més cos i untuositat, potenciant els aromes de fruites i flors.
No es un vi de postre, aquest tipus de vi son genials com aperitiu doncs el sucre estimula la gana. Podem fer-lo anar de la mà de formatges (especialment els mès acids de cabra tipus Selles sur Cher, Pla d'Alba, Piràmide de Mas Rovira o el Craba de Taüll), amanides amb formatges i fruita, pastes i plats lleugers. La capacitat d’envelliment és similar malgrat el sucre actua com conservant fet que pot allargar lleugerament la seva vida. 2012-2015.



SCHLOSS SCHÖNBORN HATTENHEIM PFAFFENBERG
RIESLING TROCKEN 2012
En el vi alemany rep una gran importancia la regió doncs els tipus de sól i les diferencts inclinacions i climes són determinants en els vins.
En aquest cas a la població de Hattenheim i en concret de la vinya de Pfaffenberg, una de les mes prestigioses de la zona, sobté aquest Riesling Trocken de major profunditat i complexitat que els vins anteriors on predominaven els aromes més primaris.
En aquest cas, d’entrada ja podem percebre aromes més especiades (clau d’olor i cardamom), que es fonen amb fruites blanques carnoses (codony i meló madur) i flors blanques dolces i fruites més tropicals (nespre i préssec de vinya). A mesura que el vi s’oxigena, apareixen les primeres notes d’hidrocarburs i tofona blanca.
Vi amb gran capacitat d’envelliment, 2012-2020.

(Pfaffenberg és una vinya de 2,5 hectàrees on predominen els sóls calcaris que donen lloc a vins de bona acidesa i gran capacitat d’envelliment.)


SCHOLOSS SCHÖNBORN HOCHHEIM KIRCHENSTÜCK
RIESLING TROCKEN 2012
La vinya de Kirchenstück és sens dubte una de les més prestigioses de Rheingau. Aquest vi, de característiques i qualitat molt similars a l’anterior es diferencia pel mesoclima especific de la zona doncs es una de les vinyes més orientals i gaudeix d’un clima lleugerament més càlid que a Hattenheim. Aixó es tradueix en una major intensitat de fruita madura (meló madur), i fins i tot licoròs, amb notes de flors dolces i una mineralitat força marcada. En boca pot donar una sensació de major densitat i lleugerament més greixòs. Vi amb gran capacitat d’envelliment, 2012-2020.


SCHLOSS SCHÖNBORN HATTENHEIM “ALTE REBEN”
RIESLING TROCKEN 2012
De la mateixa regió que el Pfaffenberg, a Hattenheim, tenim aquest vi que no prové d’una vinya concreta sinó que té la caracteristica de ser un Alte Reben (vinyes velles). És un concepte no regulat per la legislació alemana peró es de fiar. En principi són vins elaborats amb vinyes de mes de 40 anys però poden arrivar a utlilitzar-se vinyes de 80 i 100 anys. L’objectiu no es que sigui de vinyes velles sinó que el que es busca és elaborar vins més complexes, on la mineralitat i les notes d’hidrocarburs s’expressin amb més claredad i intensitat sempre sobre la base de fruita fresca i flors. Aquest vi necessita una certa oxigenació per tant es recomana d’obrir amb antelació i no consumir massa fred. Consum 2013-2020.


Es aconsellable, en cas de consumirla entre 6-8 persones, de decantarlo doncs ens cas contrari ens trobarem que quan comenci a expressar tot el seu potencial ja s’haurà acabat l’ampolla.

SCHLOSS SCHÖNBORN MARCOBRUNN ERSTES GEWÄCHS
RIESLING TROCKEN 2011
Igual que passa a la Bourgogne, les vinyes estan separades per Einzellage, que són petites parcel·les amb unes característiques climatológiques i orogràfiques diferenciades. Aquestes parcel·les estan clasificades segons aquestes caracteristiques. Les de nivell mes alt són les Grosses Gewächs o Erstes Lage (també anomenat Erstes Gewächs). Aquesta designació es unicament per a vins secs.
Marcobrunn és caracteritza per donar vins de força cos, ben estructurats i d’una gran complexitat sobretot en mineralitat i hidrocarburs. La fermentació i criança s'ha fet en tonels de fusta durant practicament 8 mesos. Estem davant d’un vi extraordinari. Consum 2013-2030.


SCHLOSS SCHÖNBORN DOMDECHANEY ERSTES GEWÄCHS
RIESLING TROCKEN 2011
Al igual que el vi anterior, aquest prové de vinyes concretes de gran qualitat. En aquest cas a Domdechaney els sols representen una gran varietat de minerals i el fet de contenir argila en el subsol produeix vins de gran volum i bona maduresa al mateix temps que es preserva una excel·lent acidesa. Predominen les notes de meló i litxi. Consum 2013-2030.

Com a curiositat, aquest celler disposa d'una de les ampolles de vi més antigues que es poden trobar actualment al mercat valorat en 29.500$.


Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada