dimecres, 23 d’octubre del 2013

Forvm: L'art del Vinagre

Des dels temps de romans fins enguany, les nostres vinyes han vist passar pel seu davant milers d’històries. Ara, els nostres vinagres, concentren tota aquesta experiència en cadascuna de les receptes que milers de cuiners de tot el món ofereixen als seus restaurants. Amb aquests gairebé 2000 anys d’història latent en el "terroir" on creixen les nostres vinyes, a Cellers Avgvstvs Forvm sabem com d’important és el pas del temps pels nostres productes. Els vinagres FORVM són fruit de la paciència, la cura i la passió per obtenir un producte excel·lent. Gràcies a la qualitat dels nostres vins, els vinagres FORVM són referència a les millors cuines del món, aportant color,  sabor i textura a tot tipus de receptes i paladars.


Per allà a l’any 1991, vam pensar la possibilitat de fer un bon vinagre agredolç pel nostre consum, amb la mateixa qualitat que fèiem els nostres vins. I així, després d´un temps i de tenir el vist i plau de molts amics chefs que els havien tastat, vam poder ampliar la nostra oferta de productes al mercat.
Vam crear la marca FORVM amb un vinagre agredolç de la varietat de Cabernet Sauvignon amb una producció molt limitada ja que es un procés molt artesanal, amb un envelliment en barriques. Des de fa uns anys que treballem amb soleres de mes de 8 anys.
A l’any 1994 amb la mateixa marca FORVM vam començar a elaborar un vinagre agredolç amb la varietat de Chardonnay, ja que molts cuiners ens demanaven un agredolç que el color no interferís en els plats. Durant el procés d’elaboració hi incorporem vinagre de soleres de mes de 3 anys.
De les primeres soleres, es va guardar una reserva de la varietat del Cabernet Sauvignon, amb botes de roure a les BARRAQUES DE PEDRA SECA que hi ha al mig de les vinyes , de les quals , a partir de l’any 2000 es va començar a comercialitzar una producció limitada de 1200 botelles a l’any amb la marca FLAVIVS i que en l’actualitat, supera els 20 anys de soleres amb la mateixa producció inicial.
L’última incorporació al mercat es el FORVM amb la varietat Merlot, un vinagre agredolç elaborat amb vins joves de la varietat Merlot i que es presenta sense cap tipus d’envelliment en barrica. D’aquesta manera aconseguim un vinagre molt fresc i amb un bonic color violeta.
Podem comentar que actualment els productes estrelles de casa nostra son els vinagres FORVM amb una producció anual aproximada d´unes 200.000 ampolles.
Mentre que dels vins, rondem les 90.000 - 120.000 ampolles, segons l´anyada i la qualitat del raïm.
Actualment estem comercial-litzant els nostres vins i vinagres en uns 30 països per tot el món.
Els millors a destacar pel FORVM: USA (millor client), Austràlia, UK, Suïssa, Canadà, Països Escandinaus, Bèlgica, Holanda, Japó...
Pels vins Avgvstvs: Bèlgica, UK, Holanda, Luxemburgo, USA, Japó, Xina.


FORVM CABERNET
A partir de vins elaborats per nosaltres amb la varietat Cabernet Sauvignon, els quals acetifiquem mitjançant un sistema propi, obtenim un vinagre potent, però que conserva moltes característiques del vi inicial. Aquest vinagre, junt amb most de raïm, passa a botes de 300 litres on iniciarà un procés d’envelliment per un sistema similar al de Soleras. A l’hora de preparar un cupatge per embotellar agafen, del bloc de botes que toca, sols un 20% aproximadament de cada bota, les quals posteriorment seran reomplertes amb vinagre i most nou per continuar el procés d’envelliment. Fins pràcticament dos anys  després no en tornarem a treure. Aquest llarg procés d’envelliment fa que tingui una gran suavitat, elegància i un bonic color cohoba totalment natural.
FORVM CHARDONNAY
A partir de vins elaborats per nosaltres amb la varietat Chardonnay, els quals acetifiquem mitjançant un sistema propi, obtenim un vinagre que conserva moltes característiques del vi inicial. A aquest vinagre hi afegim una part de most de raïm i una part de vinagre envellit amb soleres de 3 anys, que li dóna un toc molt especial. Després de una lleugera clarificació estarà a punt d’embotellar.
FORVM MERLOT
A partir de vins elaborats per nosaltres amb la varietat Merlot, els quals acetifiquem mitjançant un sistema propi, obtenim un vinagre que conserva moltes característiques del vi inicial. A aquest vinagre hi afegim una part de most de raïm, el deixem reposar uns dies i ja el tenim apunt d’embotellar. El fet de que utilitzem vins joves de Merlot i de que no passi per cap procés d’embelliment, fa que mantingui una gran frescor i tingui un color violeta intens, senyal de la seva joventut.
FLAVIVS
Elaborat a partir de les Soleras inicials que tenim a les barraques de pedra, al mig de les vinyes, on vàrem començar a elaborar els nostres agredolços. D’aquestes Soleras, que actualment tenen uns 20 anys, en trèiem aproximadament uns 300 litres a l’any (un 3-4%) per poder-lo  embotellar i mostrar les característiques d’aquest llarg envelliment. A continuació reomplim les botes amb Forvm (+ 8 anys de Soleras). Cal destacar els aromés que ha anat adquirint durant aquests anys.

Albert Roca
Propietari de Avgtvstvs - Forvm


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada