La Nathalie i el Gilles de Domaine Fèvre són propietaris i
recolectors d’aquest petit celler al cor de Chablis a Fontenay-Près-Chablis, un
poblet de nomès 135 habitants.
Com deiem, els Chablis deuen les seves principals
caracteristiques al clima i la geologia. Els 160 km que separen Chablis del
nord de la Côtes de Beaune es tradueixen en un fred molt més extrem i de fet
les gelades són un dels factors que en molts casos poden variar els preus dels
vins i la seva qualitat d’un any a l’altre, i es que una de les
caracteristiques de Chablis és la gran oscilació entre les diferents anyades.
Aquest fred, provoca una maduresa lenta, augmenta la carrega aromàtica del raïm
i proveeix d’una acidesa molt caracteristica força elevada. En quant al terrer,
es tracta d’una zona geològicament molt interessant, per una banda per la gran quantitat de
fossils d’ostra i de diferents curstàcis que es poden trobar fàcilment
passejant per les vinyes, però és especialement interessant el terrer d'argila de Kimmeridgian (etapa de l'alt Juràssic) que aporta una gran mineralitat als vins. De manera general, podriem dir que els vins de Chablis se solen elaborar en inoxidable i que expressen principalment aromes primaris malgrat també s'utilitzen botes de roure en la seva elaboració sense procurant que no predomini en el vi.
A Chablis els vins es divideixen principalment segons la
classificació de les vinyes. Així trobem els Petit Chablis, els més senzills,
per consumir durant l’any, amb molta fruita i acidesa elevada, els Chablis
també genèrics però lleugerament més complexes, habitualment fermentats en
tines de fusta encara que també s’elaboren sense contacte amb fusta. Aquests ja
permeten una mica més d’evolució, entre 2 i 3 anys malgrat he pogut tastar el CHABLIS D. FÈVRE 2007 i 2008 (tast realitzat el maig de 2013) i encarà es mostraven
equilibrats, amb una gran maduresa però amb molta fruita. El CHABLIS D.FÈVRE que tenim actalment és el 2012, molt net i fragant, amb notes de fruites blanques carnoses (poma i pera), amb matisos de fruita de pinyol (prèssec i nespre) i amb una acidesa molt ben integrada i viva. També és interessant de poder gaudir d'aquest tipus de vi en format MAGNUM doncs l'evolució encara és més lenta i l'integració aromàtica més perfecte.
Continuarà...
Ferran Casellas
Wine Palace Barcelona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada